bivši ministar za rtl / 'Očekujem da će Erdogan, baš poput Trumpa, promijeniti retoriku i ponašanje'

'Očekujem da će morati uključiti u proces upravljanja zemljom i oporbu', smatra Miro Kovač

17.4.2017.
18:57
VOYO logo

Gost RTL-a Danas bio je bivši ministar vanjskih poslova i aktualni predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač.

Vidjeli ste gužve na granicama, Slovenci ne popuštaju. Je li ovo po Vašem mišljenju pitanje sigurnosti granica ili i prilika Slovencima za potkusurivanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je riječ o EU, imamo dvije stvari koje su za njezine građane važni - euro i Schengen. Važno je da ne dođe do zloporabe. Imamo tu uredbu   kojom se nalaže da se na granicama sustavno kontrolira, ali isto tako zemlje imaju mogućnost prijeći na ciljane kontrole. I mi očekujemo od naših susjeda Slovenaca da se ponašaju razumno i da ne koriste mehanizam sustavnih kotrola za nekakve obračune o kojima je govorio ministar Erjavec. Osobno očekuje razumno postupanje. Nama je važno da nema štetea za hrvatski turizam. A ako bi se ponovile ovakve scene u lipnju sigurno bismo imali štete".

To sad ovisi o dobroj volji Slovenaca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U toj uredbi najviše ovisi o državi članici schengenskog prostora, o Sloveniji. A mi ćemo se morati svim sredstvima boriti da nema manipulacije".

Druga udarna tema u Europi je jučer održani referendum. Europa strahuje od moćnog Erdogana. Ima li razloga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Erdogan je pobijedio tijesno, ali je pobijedio. Osobno očekujem da će morati uključiti u proces upravljanja zemljom i oporbu.  Inače bi došlo do nestabilnosti društva".

Kako gledate na slavlje u Sarajevu zbog Erdoganove pobjede?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ništa čudno ako se radi o turskim državljanima koji žive u BiH. Za nas u Hrvatskoj je najvažnije da budemo svjesni toga da Turska ovim činom kaže Europskoj uniji - doviđenja".

Europa nije bila poštena prema Turskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turska je imala šansu, no odlučila je krenuti ovim putem. Nama je najvažnije da s našim prijateljima u BiH riješimo stvar na način da i Tursku iskoristimo za promjene zakonodavstva. Turska ima veliki utjecaj na Bošnjake u BiH i moramo s njima komunicirati i pomoći da Hrvati dobiju jednakopravnost u stvarnosti".

Bili ste ministar kada je u proljeće prošle godine postignut dogovor Bruxelles-Turska oko zadržavanja izbjeglica. Postoji li opasnost da Erdogan sada pusti te ljude prema Europi na koju očito više ne računa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne očekujem to. Očekujem da će Erdogan nakon ove radikalne kampanje ići prema svojim protivnicima i uključiti ih u procese upravljanja zemljom. Možda uskoro dobijemo Erdogana kao Trumpa koji je promijenio svoju retoriku, politiku... Tako očekujem i od Erdogana da će promijeniti ponašanje, retoriku", zaključio je Kovač.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo