OBJAVLJENA CRNA KNJIGA / Mislite da samo u Hrvatskoj država uludo troši novac? Pročitajte primjere iz Njemačke...

Image
Foto: Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Ivica Galovic/PIXSELL

Promjena ploča za 2,85 milijuna eura ili kupnja gnijezda od čistog zlata neki su od primjera iz njemačke Crne knjige

29.10.2019.
15:42
Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Savez njemačkih poreznih obveznika objavio je u utorak svoju redovitu Crnu knjigu u kojoj se navode brojni primjeri besmislena trošenja novca poreznika. 

Kao jedan od najočitijih primjera uludo utrošenih poreznih sredstava navodi se propali projekt uvođenja cestarine za osobna vozila koji je, zbog diskriminacije ostalih građana EU-a, odbacio Europski sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz 83 milijuna eura, koliko je stajala priprema ovog projekta, sada slijede i odštetni zahtjevi tvrtki uključenih u projekt koji bi mogli premašiti iznos od nekoliko stotina milijuna eura", stoji u "Crnoj knjizi" koju Savez njemačkih poreznih obveznika objavljuje jednom na godinu.

2,85 milijuna eura za promjene ploča

U Crnoj knjizi se kao primjer besmislene potrošnje navodi i mijenjanje ploča na autocesti na istoku države koja je odlukom iz državne ceste pretvorena u autocestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo za mijenjanje prometnih natpisa koji su na autocestama plave, a na državnim žute boje utrošeno je 2,85 milijuna eura. Osim te promjene u boji natpisa vozači ne primjećuju nikakvu drugu promjenu jer je cesta i prije bila dvotračna u svakom smjeru", navodi se u knjizi.

Škola nabavila gnijezdo od čistog zlata za 92.500 eura

U području odgoja i obrazovanja istaknuto mjesto na "crnoj listi" zauzeo je primjer jedne berlinske gimnazije. Uprava te škole odlučila je za 92.500 eura nabaviti minijaturno umjetničko djelo - gnijezdo od čistog zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnina je ubrzo ukradena, a Savez poreznih obveznika se pita tko je pri trenutnom manjku od gotovo četiri milijarde eura, koliko samo berlinskim školama nedostaje za sanaciju i modernizaciju, došao na ideju odobriti kupnju umjetnine za gotovo 100.000 eura!

Biciklistička staza za 270.000 eura koja nikada nije puštena u promet

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Crnoj knjizi navode se i drugi primjeri apsurdnog trošenja porezničkog novca poput gradnje biciklističke staze za 270.000 eura koja nikada nije puštena u promet jer joj, zbog činjenice da prolazi kroz zaštićeno područje, nikad nije izdana uporabna dozvola.

Posebno zanimljiv primjer besmislenog trošenja novca poreznih obveznika predstavljaju kante za smeće na solarnu energiju u Kölnu, za koje se ispostavilo da za prešanje otpada troše znatno više energije te je tako zbog dodatnih akumulatora cijena po kanti uvelike premašila prvobitno planiranih 8000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo