ZAVRŠENA ISTRAGA / Misteriozna smrt: Nikad nećemo doznati kako je umrla Hrvatica koja je predavala na Sveučilištu Oxford

Image
Foto: Ilustracija: AP Images

Njezino mrtvo tijelo pronađeno je u londonskom potoku četiri tjedna nakon njezina nestanka

15.2.2021.
13:33
Ilustracija: AP Images
VOYO logo

Okolnosti smrti Maje O'Brien zauvijek će ostati misterij nakon što je zaključena istraga o tom slučaju.  

Maja O'Brien rođena je u Hrvatskoj, bila je predavačica na uglednom britanskom Sveučilištu Oxford, a bila je i vrsna flautistica. Njezino mrtvo tijelo pronađeno je u londonskom potoku četiri tjedna nakon njezina nestanka, piše Oxford Mail

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maja O'Brien trebala je svirati koncert prije svog putovanja u Hrvatsku, ali nakon što se nije pojavila, nestanak 78-godišnjakinje prijavljen je 28. ožujka 2019. godine. 

Patolog otkrio prijelom povezan s gušenjem

Mjesec dana kasnije, 22. travnja 2019. godine, volonter službe za potrage i spašavanja uočio je tragove stopala dok je brodom pregledavao rijeku Temzu u potrazi za umirovljenicom. Iako je bila dobra plivačica, tijelo Maje O'Brian, pronađeno je s licem prema dolje ispod drveta u potoku u Oxfordu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obdukciju je obavio patolog Olaf Biedrzycki te otkrio prijelom lijeve gornje hrskavice štitnjače, što često zna biti povezano s gušenjem. Policija je provela istragu i pronašla da je O'Brien 15. listopada na Googleu pretraživala "smrt utapljanjem". No, policija nije mogla isključiti da se radi o ubojstvu zbog pronađena prijeloma te je imala četiri moguća scenarija kako je umirovljenica umrla. 

Image
U posljedne tri godine /

Opasno zanimanje: U Hrvatskoj je u ovoj 'branši' broj smrtnih slučajeva porastao za čak 75 posto

Image
U posljedne tri godine /

Opasno zanimanje: U Hrvatskoj je u ovoj 'branši' broj smrtnih slučajeva porastao za čak 75 posto

Četiri scenarija

Prva je bila da je O'Brien otišla iz kuće s namjerom da si naudi, druga da je zbog nekih drugih tegoba upala u vodu i utopila se, treća da ju je ubio netko koga je poznavala, a četvrta da ju je ubila nepoznata osoba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U noći kada je nestala, O'Brien je kolegama iz orkestra na probi rekla da je neće biti nekoliko tjedana jer ide na odmor u Hrvatsku. Nakon završene istrage nije utvrđeno, a vjerojatno nikada niti neće, kako je točno umrla Maja O'Brien.

Njezin bivši suprug kazao je u istrazi da ju je poznavao 45 godina, 1970. godine su se vjenčali, a 17 godina kasnije razveli, no u istrazi je tvrdio da su ostali "dobri prijatelji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktorirala psihologiju

Rođena u Hrvatskoj, Maja O'Brien se u mladosti preselila u Veliku Britaniju, imala uspješnu karijeru predavačice na Sveučilištu Oxford, a doktorirala je psihologiju na University Collage u Londonu. 

Izvan profesionalne karijere, uživala je u glazbi. Pjevala je hrvatske i britanske narodne pjesme sa svojim suprugom i pjevala u zborovima većinu svog života. Zaključke istrage u kojoj nije otkriven razlog njezine smrti pratila je i njezina posvojena kćer Petra.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo