Havana sindrom / Misteriozni sindrom i u Srbiji: Američki obavještajac hitno evakuiran, sumnja se na 'neurološki napad'

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Da su napadi ozbiljni govori podatak da je potpredsjednica SAD Kamala Harris privremeno odložila put u Vijetnam.

29.9.2021.
8:30
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Obavještajac američke CIA-e evakuiran je iz Srbije zbog "Havana sindroma", piše Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane dužnosnike SAD-a.

Navode kako je CIA proteklih tjedana evakuirala obavještajca koji je radio u Srbiji i koji ima ozbiljne posljedice nastale zbog neuroloških napada, poznatijih kao "Havana  sindrom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incident na Balkanu o kojem, kako navodi list, ranije nije bilo izvještaja, posljednji je u nizu onoga što dužnosnici opisuju kao stalni napad nečim što bi, kako se sumnja, mogla biti neka vrsta usmjerenog energetskog izvora.

Oko dvije stotine američkih dužnosnika i članova njihovih obitelji razboljelo se od takozvanog "Havana sindroma", misteriozne bolesti, čiji su simptomi migrene, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici iz američke ambasade su prvi put prijavili slučaj 2016. godine na Kubi, a sredinom lipnja više od dvadeset dužnosnika SAD-a u Beču prijavilo je simptome slične havanskom sindromu, misterioznoj bolesti mozga, otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost u siječnju.

U izvještaju Vlade SAD objavljenom prošle godine, navodi se da je "usmjerena" radio-frekvencija najpouzdanije objašnjenje za misteriozne simptome koje imaju diplomati  stacionirani u američkim veleposlanstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kome vjerovati? /

Sve teorije zavjere oko 9/11: Neboderi su bili puni eksploziva, za sve je kriv azbest, nestalo zlato, dokumenti...

Image
kome vjerovati? /

Sve teorije zavjere oko 9/11: Neboderi su bili puni eksploziva, za sve je kriv azbest, nestalo zlato, dokumenti...

Ozbiljni simptomi

Kontinuirani napadi, koji mogu izazvati vrtoglavicu, gubitak pamćenja i druge zdravstvene probleme, izazvali su frustracije u američkoj vladi i narušili moral u Centralnoj obavještajnoj agenciji, rekli su neimenovani dužnosnici. Neki diplomati i obavještajci više nisu voljni preuzimati poslove u inozemstvu.

State Department je odbio komentirati slučaj u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaku od prijava napada tretiramo ekstremno ozbiljno i brinemo se da službenici koji su napadnuti dobiju svu neophodnu njegu i podršku", poručili su iz State Departmenta.

CIA je izjavila da agencija čini sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila svoje osoblje te kako su utrostručili medicinsko osoblje koje pruža njegu pogođenim agentima i službenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su napadi ozbiljni govori podatak da je potpredsjednica SAD Kamala Harris privremeno odložila put u Vijetnam nakon što je njen kabinet obavijestio State Department o potencijalnim incidentnim zdravstvenim anomalijama, što je formalni naziv američke vlasti kada je "Havana sindrom" u pitanju.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo