rade i djeca / Mračna strana baterija u mobitelu: Za cijeli dan kopanja rude radnici dobiju 13 kuna

Image
Foto: Shutterstock

Mnogi ne znaju što je sve potrebno za izradu njihovih mobitela, a cijena baterija u mobilnim uređajima zapravo je vrlo visoka

20.10.2019.
21:59
Shutterstock
VOYO logo

Baterija mobitela ima vrlo visoku cijenu. Brojna djeca u Africi rade u zastrašujućim uvjetima, javlja Blic. Kopaju kobalt koji je ključni element u baterijama svih laptopa i mobilnih uređaja.

Uvjeti rada pri iskopavanju kobalta su grozni

Dvije trećine svjetskih zaliha kobalta dolazi iz jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu – Demokratske republike Kongo. Kopanje kobalta osigurava posao za oko 200.000 ljudi, ali uvjeti rada su više nego užasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A unatoč groznim uvjetima zarade su skandalozno male. Za cijeli dan kopanja kobalta radnici dobiju tek oko 2 dolara (13 kuna) usprkos tome što se cijena ove rude od 2016. utrostručila.

U rudnicima rade i djeca

Rudarenjem se bavi i oko 10.000 djece od kojih neka imaju tek osam godina. Uz to izloženost kobaltu može narušiti zdravlje, a iskopavanje ovog metala nanosi i ogromnu štetu prirodi. Kobalt može biti otrovan za čovjeka, jer u tijelu ne postoji ništa što bi ga reguliralo tokom apsorpcije. Veće doze kobalta mogu izazvati povećan broj crvenih krvnih zrnaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 2030. godine previđa se da će se na cestama biti 125 milijuna električnih automobila koji koriste ovu rudu, stoga će potražnja kobalta povećati za 350 posto. Jedno rješenje je reciklaža baterija, no to čini mali broj ljudi i kompanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike