Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
izraelska studija

Mogu li boosteri negativno utjecati na imunitet čovjeka? Sve više stručnjaka protivi se čestom cijepljenju

Znanstvenici objavili rezultate koji potvrđuju da ne postoje podaci koji bi išli u prilog značajnog djelovanja četvrte doze

Image
Foto: Shutterstock
RTL Vijesti/ 21.1.2022. u 18:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Misli na druge - cijepi se", tako je glasila kampanja kojom se htjelo privući što veći broj građana da se cijepe protiv koronavirusa. Nakon što se dio građana na to i odlučio, došao je poziv i na treću dozu, tzv. Booster dozu. Razmišlja se već i o idućoj.

Tako je početkom godine, Izrael krenuo u cijepljenje i četvrtom dozom, ali sada preliminarna studija upravo iz te države ukazuju da četvrta doza ne pruža ništa veću zaštitu od omikrona nego li treća doza. 

Znanstvenici su tako u ponedjeljak objavili rezultate koji potvrđuju ono što je i Europska agencija za lijekove(EMA) izrazila, a to je da ne postoje podaci koji bi išli u prilog značajnog djelovanja četvrte doze. 

Image
TRAGIČAN SLUČAJ

Dječak koji je preminuo u Klinici za infektivne bolesti bio sportaš, stručnjaci šokirani tragedijom: 'Smrtni ishodi su rijetki'

Ipak, neke države u Europi, primjerice naši susjedi Mađari, ali i Danci te Čile, odobrili su cijepljenje četvrtom dozom. S druge strane direktor Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus još je krajem prošle godine izjavio da bi paušalno dopunsko cijepljenje moglo samo produžiti pandemiju, a ne i završiti ju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Marko Cavaleri, odgovoran za ovu studiju, rekao je da bi dopunska cijepljenja mogla negativno djelovati na imunitet čovjeka, odnosno do njegovog zamora. Valja napomenuti da ova teza nije istraživana te nema znanstvenih dokaza da bi moglo doći do imunološkog zamora. 

Profesor imunologije s kalifornijskog sveučilišta Stanford, Holden Maecker navodi da postoje podaci iz Velike Britanije, a oni pokazuju da je djelotvornije ako se s drugom dozom cjepiva pričeka šest mjeseci. "Cijepljenje u kratkim vremenskim razmacima nije korisno", zaključio je Maecker.

Upravo se čita

RTL Vijesti/ 21.1.2022. u 18:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba