ugrožena opskrba hranom / Moguća je nestašica povrća zbog skupe struje i plina i to već ove godine!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najveća je stavka u troškovima uzgajivača povrća u staklenicima plin, a cijene su puno više nego lani

23.9.2022.
11:58
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Diljem sjeverne i zapadne Europe poljoprivrednici koji je bave uzgojem povrća razmišljaju o obustavi svojih aktivnosti zbog financijskog udara europske energetske krize, što bi moglo dodatno ugroziti opskrbu hranom. Rast cijena električne energije i plina utjecat će na usjeve koji se tijekom zime uzgajaju u grijanim staklenicima, poput rajčice, paprike i krastavaca, te na one koje je potrebno staviti u hladnjaču, poput jabuka, luka i endivije, piše Reuters.

Endiviji je posebno potrebna energija. Nakon što se lukovice poberu u jesen, one se skladište na temperaturama ispod nule, a zatim se kasnije ponovno sade u spremnike s kontroliranom temperaturom kako bi se omogućila proizvodnja tijekom cijele godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvarno se pitamo hoćemo li ove zime požnjeti ono što je na poljima", rekao je francuski poljoprivredni Emmanuel Lefebvre Reutersu.

Europski poljoprivrednici upozoravaju na moguće nestašice. Očekivani udar na proizvodnju i skok cijena mogao bi potaknuti supermarkete da više poljoprivrednih proizvoda nabavljaju iz toplijih zemalja, poput Maroka, Turske, Tunisa i Egipta. Najveća je stavka u troškovima uzgajivača povrća u staklenicima plin, kažu poljoprivrednici. Cijene su više nego 10 puta veće nego u 2021., žale se u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Što to jedemo? /

Zbog pesticida se zadnjih tjedana povlači limun, celer, rezanci, zeleni čaj. Potraga na analizu poslala voće i povrće

Image
Što to jedemo? /

Zbog pesticida se zadnjih tjedana povlači limun, celer, rezanci, zeleni čaj. Potraga na analizu poslala voće i povrće

"U idućim tjednima planirat ću sezonu, ali ne znam što ću", rekao je Benjamin Simonot-De Vos, koji južno od Pariza uzgaja krastavce, rajčice i jagode.

"Ako ovako ostane, nema smisla započinjati još jednu godinu. To je neodrživo", dodaje poljoprivrednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim skupe energije, zaradu poljoprivrednika ugrožavaju i sve veći troškovi gnojiva, pakiranja i transporta. Čak i uzgajivači voća i povrća u sunčanim zemljama poput Španjolske imaju problema, u prvom redu s troškovima gnojiva koji su porasli za četvrtinu.

Jack Ward, izvršni direktor Britanske udruge uzgajivača, smatra da će se proizvodnja seliti sve dalje na jug, preko Španjolske do Maroka i dijelova Afrike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo