osiguranje protiv požara / Moguće rješenje i za Hrvatsku? Talijani potiču sadnju mediteranskih čempresa u okviru borbe protiv požara

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Sadnja mediteranskog čempresa mogla bi biti jedan od odgovora na pogubne požare koji proteklih godina pogađaju mediteransko područja

28.8.2017.
11:19
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Projekt talijanskih stručnjaka predstavljen na ovogodišnjem stručnom skupu na Malti u travnju potaknut je time što je prosječno 54 tisuće šumskih požara na području Mediterana godišnje odnijelo prosječno 400.000 hektara raslinja. Znanstvenici predviđaju da će šumski požari biti jedna od najpogubnijih posljedica globalnog zatopljenja.

U ovom trenutku na području Mediterana naglasak je na borbi protiv požara a manje na preventivnom upravljanju zemljištima koje među ostalim uključuje i sadnju manje zapaljivog raslinja, istaknuli su stručnjaci instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt talijanskog instituta rezultat je zapažanja da su čempresi manje pogođeni požarima od drugih biljaka.

Znanstvenicima je prije nekoliko godina zapeo za oko fenomen skupine čempresa koji su u Valenciji na ogromnom opožarenom području jedini preživjeli i ostali gotovo netaknuti pa je provedeno trogodišnje istraživanje otpornosti mediteranskog čempresa (cupressus semprevirens var. horizontalis) na požare i istraživalo se mogu li služiti kao barijere u širenju šumskih požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od mediteranskih zemalja Turska sadi redove čempresa kako bi osigurala stvaranje požarnih barijera.

Prednosti čempresa, pokazala su istraživanja, višestruka su - radi se o drvu koje podnosi sušu i nekvalitetno tlo. Teže je zapaljiv i zbog visokog postotka vode u lišću čak i uvjetima suše i vrućina. Uz to stvar gusti pokrov na tlu koji sprječava rast vegetacije ispod stabala. Pokazalo se da čak i uvjetima suše i velikih vrućina lišće obloženo zaštitnom ovojnicom gubi malo vode. Osušeni dijelovi padaju i stvaraju gusti sloj na tlu koji također pomaže zadržavanju vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Struktura krošnje tzv. horizontalnog mediteranskog čempresa ne pogoduje zadržavanju osušenih dijelova koji predstavljaju gorivo. 

Učinkovit je kao barijera za vjetar i njegova sadnja na način da se ne stvaraju drvoredi - koridori za vjetar istražuje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Mediteranskom pojasu u tijeku je istraživanje na plantažama čempresa u devet zemalja.

Prema podacima instituta u toskanskoj regiji propisi su promijenjeni i čempresi su uključeni u vrste koje se sade u okviru mjera sprečavanja širenja požara a na području Sienne uvedeni su nasadi čempresa u borovim šumama kojima prijete požari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine istraživanje sveučilišta u Princetonu pokazalo je da su neke vrste evolucijski stvorile obranu od požara razvojem tri puta deblje kore.

Prema rezultatima objavljenima u siječnju radi se o drveću koje živi u savanama, dok najtanju koru ima drveće u prašumi i zato se najteže oporavlja od požara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo