etička debata / Mogući preokret u liječenju? HIV pozitivna majka donirala jetru djetetu na samrti

Image
Foto: Thinkstock

Južnoafrički liječnici izveli su prvu i dosad jedinu transplantaciju jetre iz HIV-pozitivne majke u HIV-negativno dijete

17.10.2018.
21:13
Thinkstock
VOYO logo

Suočeni s jedinom mogućnošću da spase život djeteta, južnoafrički liječnici izveli su prvu i dosad jedinu transplantaciju jetre iz HIV-pozitivne majke u HIV-negativno dijete, prenosi AFP. Naime, šestomjesečno čekanje na pravog donora bližilo se kraju pa je tim doktora pristao na prvu transplantaciju jetre s HIV pozitivne osobe na HIV negativnu. Iz bolnice javljaju da se i majka i dijete trenutno brzo oporavljaju.

Doktori sa Sveučilišta Witwatersrand u Johannesburgu smatraju da postoji šansa da dijete ne oboli od virusa jer se djetetu daju lijekovi koji bi mogli prevenirati prijenos bolesti, no rezultati će biti vidljivi tek kroz godinu dana. Dijete je bolovalo od terminalne bolesti jetre i umrlo bi bez transplantacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka, koja se uspješno liječi ART lijekovima, dugo je vremena molila liječnike da donira svoju jetru kako bi spasila život djeteta, zbog čega su se liječnici našli u velikoj etičkoj debati.

"Transplantacijski tim suočio se s dilemom spašavanja života djeteta, znajući istovremeno da bi dijete moglo završiti HIV pozitivno. Stvarne šanse da se bolest prenese nisu poznate", poručuju sa sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnoafrička Republika ima najveći program za liječenje HIV-a, sa 7,1 milijuna zaraženih osoba zbog čega se država često suočava s nedostatkom povoljnih kandidata za transplantaciju . Ako ovaj slučaj prođe bez zaraze, mnogi liječnici smatraju da bi to mogao biti početak rada na unapređenju transplantacija bez mogućnosti zaraze HIV-om, piše AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo