Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NAJNOVIJA SAZNANJA

'Moždana magla' od COVID-a slična je 'kemoterapijskom mozgu'. Znanstvenici pri autopsiji umrlih našli upalu m...

Ovo stanje povezano je s problemima pamćenja, koncentracijom i nejasnim razmišljanjem u pacijenata. Iste poteškoće zabilježene su i u dugom COVID-u

Image
Foto: AP
Hina, RTL.hr/ 17.1.2022. u 11:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Moždana magla' koju su neki pacijenti prijavili kao posljedicu dugog COVID-a pokazuje golemu sličnost sa stanjem u medicini poznatim kao 'kemo mozak', pojmom koji se koristi da bi se opisali problemi s pamćenjem, koncentracijom i nejasnim razmišljanjem u pacijenata koji se liječe od raka, pokazalo je novo istraživanje koje je prenio Reuters iz žurnala bioRxiv. 

Navedene smetnje mogu se javiti za vrijeme i nakon liječenja raka. Stanje 'kemo mozga' često se naziva i mentalnom izmaglicom, a riječ je o kognitivnim poteškoćama ili disfunkcijama koje se dovode u vezu s liječenjem raka.

Osobe oboljele od COVID-19 "često osjećaju dugotrajne neurološke simptome, poput smanjene pažnje, koncentracije, brzine obrade informacija i lošijeg pamćenja", što je slično kao u pacijenata s kognitivnim oštećenjima povezanim s liječenjem raka.

Kemo mozak je najčešće povezan s liječenjem raka i to najčešće s kemoterapijom, ali i drugim tretmanima poput zračenja, uzimanja hormonske terapije i operacije. Svi ovi tretmani mogu uzrokovati kratkoročne ili dugoročne posljedice, a katkad se poteškoće mogu javiti i nakon završenog liječenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Većina ljudi ove kognitivne poteškoće osjeća kratko vrijeme, dok pojedinci simptome kemo mozga mogu osjećati dulje vrijeme, što se razlikuje od osobe do osobe.

Takve terapije nerijetko za posljedicu imaju razvoj encefalitisa (upale mozga), objavili su znanstvenici u izvješću na online stranici bioRxiv koja još treba proći stručnu recenziju. 

U mozgu pacijenata koji su umrli od posljedica covida-19, znanstvenici su pronašli dokaze o encefalitisu, ali i o visokim razinama upalnih proteina, od kojih je jedan - CCL11, povezan s oštećenjem živčanog sustava i kognitivnih funkcija.

Od 63 pacijenta s takozvanim dugim covidom, kod njih 48 s dugotrajnim kognitivnim simptomima znanstvenici su otkrili visoke razine proteina CCL11, a kod preostalih 15 koji su 'prošli' bez kognitivnih problema nije uočena visoka razina spomenutog upalnog proteina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vjeruju da bi uspješno liječenje kognitivnih oštećenja kod pacijenata koji se liječe od raka moglo koristiti i pacijentima oboljelim od COVID-19 sa sličnim problemima, no ističu da bi ih trebalo posebno testirati na dugi COVID.

Hina, RTL.hr/ 17.1.2022. u 11:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču