muči ga veličina / Može li 'atentat' jajima na Bezosovu jahtu uspjeti? 'To nije nemoguće, ali...'

Image
Foto: Shutterstock

Mnogi se pitaju – je li gađanje Bezosove jahte jajima uopće moguće? Može li jaje zaista doletjeti do sredine kanala?

30.5.2022.
8:00
Shutterstock
VOYO logo

"Bacanje jaja na superjahtu Jeffa Bezosa" događaj je koji je zainteresirao skoro 25 tisuća ljudi.

"Pozivaju se svi Rotterdamci – uzmite kutiju pokvarenih jaja i bacajmo ih zajedno na Jeffovu superjahtu kada prođe kroz Hef."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je riječ o jahti od 127 metara, više od 200 tisuća letećih jaja nije šala.

A što je to Bezos skrivio?

Cijela drama počela je nakon što je objavljeno da je nizozemski grad spreman demontirati gotovo 100 godina star čelični most kako bi brodica Jeffa Bezosa mogla proći kroz kanal na otvoreno more. Riječ je o mostu sagrađenom 1927. godine koji je kasnije restauriran i proglašen nacionalnim spomenikom. Odlučeno je tada da se most više neće "dirati" – sve dok se u priči nije pojavio treći po redu najbogatiji čovjek na svijetu. Naime, jedna nizozemska tvrtka u obližnjem gradu upravo njemu gradi jahtu. Najveća je to svjetska jedrilica, a njena će izgradnja stajati 500 milijuna dolara, piše Architectural Digest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
"Zli vladar" /

Najbogatiji čovjek na svijetu i vlasnik Amazona Jeff Bezos ide u svemir. Peticiju da tamo i ostane potpisalo 100.000 ljudi

Image
"Zli vladar" /

Najbogatiji čovjek na svijetu i vlasnik Amazona Jeff Bezos ide u svemir. Peticiju da tamo i ostane potpisalo 100.000 ljudi

Naravno, nije ovo jedini slučaj prevelikog broda, no praksa je obično nešto drugačija – ako veličina broda ne odgovara veličini prolaza, smanjite ga ili rastavite na dijelove.

"Ali kada ste slučajno najbogatija osoba na svijetu, samo tražite od općine da makne spomenik. To je smiješno", rekao je organizator prosvjeda, Pablo Strörmann za NL Times. Da mostovi povezuju obale i ljude čuli su gotovo svi, a most u ovoj priči sjajan je primjer upravo toga - stari čelični most postao je simbol borbe protiv privilegija bogatih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi smanjio pritisak javnosti, Bezos je najavio da će sam platiti demontažu i ponovnu montažu mosta, no Rotterdamci na takav aranžman ne pristaju. "Bacanje jaja" najavili su za 1. lipnja, a Bezos ih jednostavno neće moći izbjeći. Srećom ili nesrećom, ne postoji drugi plovni put kojim bi jahta mogla izaći iz brodogradilišta na otvoreno more.

Je li ovaj podvig uopće moguć?

I dok čekamo srijedu kada bi se "atentat" trebao dogoditi, mnogi se pitaju – je li ovaj podvig uopće moguć? Može li jaje zaista doletjeti do sredine kanala i pogoditi Bezosov ponos? Portal Curbed riješio je sve dileme s nekoliko "eksperimenata" – izračunali su da bi jaje trebalo letjeti 238 stopa, odnosno da bi ga trebalo baciti na udaljenost nešto manju od 73 metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je zbilja teško, ali ne i nemoguće", kažu. Trenutni svjetski rekord u bacanju jajeta je 86 metara, a što će dogoditi i hoće li jaja uspjeti sletjeti na jahtu, preostaje nam vidjeti.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo