#MeTooIncest / Mračne tajne 'velike obitelji' pokrenule lavinu: 'O seksualnom nasilju u obitelji se stalno treba pričati'

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Na ovu prvu poruku uslijedila je poplava objava o neotkrivenom i nekažnjenom seksualnom zlostavljanju djece. Počinitelji su pretežno bili članovi obitelji. Deset posto Francuza je u jednoj anketi izjavilo da su bili žrtve incesta

25.1.2021.
16:14
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Obitelj Kouchner-Duhamel je oličenje pariške intelektualne elite. Bernard Kouchner, poznat je kao osnivač „Liječnika bez granica", ministar i stalni gost u televizijskim studijima kao politički komentator. Srpskoj javnosti je također poznat kao bivši šef civilne misije Ujedinjenih naroda za Kosovo (UNMIK) od 1999. do 2001.Njegova prva žena Evelyne Pisier radila je kao profesorica politologije a njen drugi suprug Olivier Duhamel je bio stručnjak za ustavna pitanja i vladin savjetnik. U ove dvije veze rodilo se šestoro djece, a ogroman krug rodbine i prijatelja formirao je jedan uspješan, dobro povezan i akademski briljantan klan, prenosi dw.

Izvana raj, a iza zavjese... 

„La familia grande" - „Velika obitelj" naslov je knjige jednog od šestero djece, koja je izazvala ogromnu reakciju u Francuskoj. Opisi djetinjstva Camille Kouchner u početku izazivaju neku vrstu divljenja,a pritom su u „velikoj obitelji" Kouchner-Duhamel prevladavale lijevo-liberalne post ‘68-aške ideje o bezuvjetnoj slobodi i „zabrani zabranjivanja". Kada su te revolucionarne ideje oslabile, ovaj sloj je mutirao u „kavijar-ljevicu" i postao predmet zavisti i ismijavanja u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOBRE BROJKE /

Kreće popuštanje, u fokusu teretane, kafići i škole: Ovo su mjere koje bi od 1. veljače mogle biti ukinute!

Image
DOBRE BROJKE /

Kreće popuštanje, u fokusu teretane, kafići i škole: Ovo su mjere koje bi od 1. veljače mogle biti ukinute!

Na velikom broju strana opisuju se divna iskustva iz djetinjstva i sa zajedničkih ljetovanja u Sanaryju na Azurnoj obali, gdje su brojni rođaci i prijatelji živjeli sa svojom djecom, diskutirali i koketirali. Francuska ideja zavođenja – intelektualnog i seksualnog – bila je mjerilo koegzistencije. Stid je važio za konzervativan i nitko se nije suzdržavao pred očima mladih. Međutim,  očuh Olivier Duhamel dvije godine je noću odlazio u sobu njenog brata blizanca Viktora (ime promijenjeno u knjizi), piše Camille Kouchner. Bilo je to između njihove 12. i 14. godine. Sestra je primijetila da se nešto događa, ali nije u potpunosti razumjela što. Treba li reći mami i rođacima? „Vidjet ćeš, povjerovat će mi, ali im je u principu svejedno", rekao je Viktor svojoj sestri, piše dw.

Isposvijest kao oslobođenje - novi pokret

Ova tajna je godinama uništavala odnos brata i sestre s majkom. Kada je Camille 2008. otkrila obitelji što se događalo, dogodilo se ono što su i očekivali. Klan je zbio redove, tajna se čuvala i nastavili su se ponašati kao da se ništa nije dogodilo. Djeca su bila kriva što su prekinula zavjet šutnje - ali pod hashtagom #MeTooIncest tisuće Francuskinja i Francuza na Twitteru otkrivaju da su bili žrtve seksualnog zlostavljanja u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna aktivistkica, pod pseudonimom Marie Chenevance napisala je: „Bilo mi je pet godina, kada je jedne večeri brat moje majke uništio moju nevinost i pomračio ostatak mojih dana. U roku od jedne sekunde ostarjela sam sto godina."

Na ovu prvu poruku uslijedila je poplava objava o neotkrivenom i nekažnjenom seksualnom zlostavljanju djece. Počinitelji su pretežno bili članovi obitelji. Deset posto Francuza je u jednoj anketi izjavilo da su bili žrtve incesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik u Europskom parlamentu Raphael Glucksmann naglasio je: „Val #MeToo ne znači dolazak puritanizma, već zamjenu nepodnošljivih struktura dominantnosti (javnom) riječi." Ministar za mlade Jan Michel Blanquer dodao je: „Oni koji su o tome znali, a šutjeli su, se moraju stidjeti. Svatko tko sazna za takve postupke ih mora objaviti. Onaj tko šuti je sudionik."

Olivier Duhamel je u međuvremenu podnio ostavku na sve funkcije i - šuti. S knjigom Camille Kouchner stvoren je jedan oblik (zajedničke) sigurnosti. Bilo je to kao da je eksplodirala bomba. U međuvremenu je Državno tužiteljstvo u Parizu pokrenulo istragu u slučaju Duhamel-Kouchner. Koncept konsenzusa ne bi smio igrati nikakvu ulogu u seksualnim činovima u obitelji, s obzirom na to da djeca nikada ne mogu dati pristanak. A svi koji rade s djecom – nastavnici, socijalni radnici, psiholozi – morali bi više znati o realnosti seksualnog nasilja u obitelji - jer, pogođeni su svaka peta djevojčica i svaki 13. dječak, piše dw.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo