TURSKA OTKRILA GDJE JE UBIJEN / Mučni detalji o Jamalu Khashoggiju: ‘Ubili su ga i rasjekli u 15 minuta, a dijelove tijela zapakirali’

Image
Foto: AP

'Kada ga je liječnik počeo komadati, Khashogi se počeo trzati pa su mu morali dati novu injekciju'

20.10.2018.
20:38
AP
VOYO logo

“Tijekom pretresa prostorija ovoga tjedna, turski istražitelji ustvrdili su točno mjesto unutar saudijskog konzulata gdje je Jamal Khashoggi navodno ubijen” rekao je turski izvor Al Jazeeri. “Audio snimka koja je istražiteljima bila glavna polazna točka istrage ujedno je potvrdila kako je Salah Muhammad al-Tubaigy, liječnik koji je specijalizirao autopsiju, počeo rezati Khashoggijevo tijelo odmah nakon što je ubijen” dodao je.

Khashoggi je nestao 2. listopada nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Turskoj kako bi dobio potvrdu za vjenčanje. Turska policija je ustvrdila kako je ušao u konzulat, no nije viđen kako izlazi, a istog dana kada je u konzulat ušlo 15 Saudijaca među kojima je i liječnik koji je nosio mesarsku pilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijci su cijelo vrijeme tvrdili da nemaju ništa sa nestankom novinara koji je često kritizirao sadijsku vlast, osobito prijestolonasljednika. Turska istraga je ubrzo pokazala kako postoji snimka na kojoj se čuje navodno liječnik nezadovoljan premalom dozom otrova.

Počeo ga rezati dok je još bio živ

Khashoggiju su kako je ušao u konzulat ubrizgali inekciju i odveli ga u prostoriju u kojoj su bili agenti i liječnik. No kada ga je liječnik počeo komadati, Khashogi se počeo trzati pa su mu morali dati novu injekciju. Nakon toga liječnik ga je mogao raskomadati u miru. Nakon toga, agenti i liječnik vratili su se u Saudijsku Arabiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska obećala da će otkriti sve detalje oko Kashoggijevog nestanka

Turska je u subotu obećala da će otkriti sve pojedinsoti o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, nakon što je Saudijska Arabija prvi put priznala da je on ubijen u njezinom konzulatu u Istanbulu, prenosi BBC. 

"Turska neće nikad dopustiti zataškavanje", istaknuo je glasnogovornik vladajuće turske stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turska će otkriti sve što se dogodilo", dodao je Omer Celik, a prenosi novinska agencija Anadolija. 

"Nitko u to ne bi trebao sumnjati. Nikoga ne optužujemo unaprijed, no ne prihvaćamo bilo kakvo zataškavanje". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni Rijad je u petak rekao kako je Khashoggi, veliki kritičar saudijskih vlasti, poginuo u tučnjavi. Turski dužnosnici ranije su objavili da je on namjerno ubijen unutar konzulata, te da mu je tijelo potom raskomadano, piše BBC. 

Neimenovani turski dužnosnici su ranije ovaj tjedan otkrili medijima da imaju audio i video snimke kojima to mogu dokazati. Ankara tvrdi i kako je identificirala 15-članu skupinu saudijskih agenata koji su stigli i otišli iz Istanbula na dan Khashoggijevog nestanka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski službenici su za Reuters i New York Times rekli kako Saudijci nisu znali lokaciju Khashoggijeva tijela nakon što su ga predali "lokalnom suradniku" da ga se riješi. Zasad je zbog ovog slučaja uhićeno 18 državljana Saudijske Arabije, a dvojica dužnosnika su dobila otkaz - zamjenik čelnika obavještajne službe i visoki pomoćnik princa prijestolonasljednika Mohammeda Bin Salmana

Khashoggi, američki državljanin i vodeći kritičar bin Salmana, nestao je nakon što je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Pisao je kolumne za američki Washington Post, a lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja pošto je kritizirao neke odluke prijestolonasljednika i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel osudila ubojstvo novinara: Na kušnji izvoz njemačkog oružja Rijadu

Njemačka kancelarka Angela Merkel prva je čelnica neke zapadne zemlje koja je oštro osudila ubojstvo saudijskog novinara, a njezina vlada sada je pod pritiskom zbog velikih ugovora o izvozu oružja Saudijskoj Arabiji i politički čelnici pozivaju na redefiniranje odnosa između Berlina i Rijada, pišu agencije u subotu. 

Merkel je u subotu oštro osudila ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu ocijenivši dosadašnja objašnjenja službenog Rijada o okolnostima ubojstva "manjkavima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najoštrije osuđujemo ovaj čin", stoji u zajedničkom priopćenju kancelarke Angele Merkel i ministra vanjskih poslova Heika Maasa u kojem se dodaje "Očekujemo transparentnost Saudijske Arabije kada su posrijedi okolnosti smrtnog stradavanja novinara... Dosadašnje informacije o događajima u istanbulskom konzulatu su manjkave."

Uz izraze sućuti Khashoggijevoj obitelji i prijateljima, Merkel i Maas istaknuli su da se moraju pronaći odgovorni za njegovu smrt. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubojstvo saudijskog novinara disidenta pritisak je na  njemačku vladu zbog velikih ugovora o izvozu oružja Saudijcima, piše agencija AFP. 

Pozivi na prekid izvoza oružja

"Njemački odnosi sa Saudijskom Arabijom moraju biti preispitani nakon tako nevjerojatnih događaja", rekao je u subotu Lars Klingbeil, glavni tajnik socijaldemokrata (SPD), koalicijskog partnera u vladi kancelarke Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To mora uključiti i prodaju oružja, rekao je Klingbeil.

Njemačka agencija dpa je prenijela da je Njemačka je 30. rujna dala dozvole za izvoz oružja u vrijednosti 416,4 milijuna eura prema Saudijskoj Arabiji za 2018. godinu, a samo je Alžir bio veći kupac njemačkog oružja, u vrijednosti 741,3 milijuna eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, izdavanje dozvola ne znači da će kupoprodaja biti ostvarena. 

Vlada mora "okončati strateško partnerstvo s Rijadom i prekinuti izvoz oružja", zatražio je u subotu čelnik Zelenih odgovoran za vanjsku politiku Omid Nouripour.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ustrajanje Socijaldemokrata koalicijski sporazum propisuje da njemačka vlada ne smije odobriti izvoz oružja ni jednoj zemlji "izravno" uključenoj u rat u Jemenu.

Postoji međutim iznimka u koalicijskom sporazumu za zemlje za zemlje s kojima je Njemačka sklopila dogovore o oružju prije Merkelina četvrtog mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arapska potpora Rijadu, Zapad suzdržan

Nestanak saudijskog novinara Jamala Khashoggija već je rezultirao otkazivanjem sudjelovanja svjetskih ekonomista i političara na velikoj gospodarskoj konferenciji zakazanoj 23. listopada u Rijadu.

Egipat, Ujedinjen Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Jemen u subotu su gotovo identičnim riječima podržali očitovanje Rijada o smrti saudijskog novinara, a zapadne zemlje i velike svjetske sile do sada su bile vrlo suzdržane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija je uputila sućut obitelji Jamala Kashoggija i priopćila da razmatra izvješće Saudijske Arabije i "naše sljedeće korake", dok je Nizozemska pozvala na dodatnu istragu o okolnostima smrti novinara.

Američki predsjednik Donald Trump je kazao da je pojašnjenje Rijada o smrti Khashoggija u konzulatu u Istanbulu "uvjerljivo". Priznanje o njegovoj smrti i okolnostima u kojima je do toga došlo nazvao je "dobrim prvim korakom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini je do sada "duboku uznemirenost" potvrdom Rijada o smrti saudijskog novinara Jamal Khashoggija izrazio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo