Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PROVOKACIJA ILI?

Muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj za RTL o spornim plakatima o Božiću u BiH: 'Ne postoji nijeda...

Skandal je krenuo iz Bužima i plakata na kojem su se čestitali Božić i Nova godina, a kada je on uklonjen, osvanuo je drugi u Zenici

Ružica Đukić/ 30.12.2021. u 21:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U BiH vrije i to zbog jumbo plakata. Skandal je krenuo iz Bužima i plakata na kojem su se čestitali Božić i Nova godina. Dio političara smatrao je da je takav natpis provokacija za građane islamske vjeroispovijesti pa je uklonjen. A onda je u Zenici osvanuo drugi na kojem je stajalo: "Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio Islama i tradicije Bošnjaka".

Plakat je to koji je dodatno podgrijao ionako vruću atmosferu u BiH. Tko ga je postavio ne zna se. No, čini se, iza svega su političke igre jer građanima je podjela odavno dosta.

Muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Aziz ef. Hasanović, muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj: kaže da ga situacija s plakatom žalosti i kao čovjeka i kao muslimana.

"Odgovorno tvrdim da ne postoji niti jedan teološki razlog ili ne postoji nijedan razlog koji bi umanjio vrijednost islama ili vrijednost muslimana ako čestita dapače, mnogobrojni su poticaji u kuranu i poslaničkoj praksi koji upućuju mene kao vjernika da iskažem svoje poštovanje i na način da čestitam ono što je nekome sveto", kaže. 


Svemu je prethodio jedan drugi jumbo oglas. Onaj u Bužimu, uz granicu s Hrvatskom, na kojem je pisalo Sretan Božić i Nova Godina. Mogu li dobre želje ikog uvrijediti? Ako je suditi prema načelniku Općine Bužim i članu vodeće bošnjačke stranke SDA-a Mersudinu Naniću mogu. Zato je zatražio da se plakat s bezazlenom čestitkom hitno ukloni. Naljutilo je to oporbu.

Nermin Porić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Bužim govori: "Ovom prilikom ja čestitam nastupajuće praznike svim narodima Bosne i Hercegovine odnosno koji slave i Božić i Novu Godinu kao i našim sugrađanima". 

Svima je jasno da u BiH bez zajedništva nema života, a ni napretka.


"Svi narodi koji žele bilo kakav biznis ili da otvore postrojenja da su dobrodošli, da ćemo mi uraditi sve da se to realizira na području naše općine", tvrdi Suvad Šahinović, predsjedavajući Općinskog vijeća Bužim. 

"Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa", zaključuje muftija. 

U konačnici, plakat iz Zenice je prebojen. Učinile su to nepoznate osobe u majicama s natpisom “Bosanska čast”. Za opstanak BIH budućnosti ima, ako se i dalje slavi sve osim podjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Ružica Đukić/ 30.12.2021. u 21:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba