LOPTICA PREKO KANALA / Muke po Brexitu: Postignut dogovor s EU, završnica ponovno seli u britanski parlament

Europski čelnici jednoglasno su odlučili - dogovor o sporazumnom Brexitu ima njihov blagoslov

18.10.2019.
18:57
VOYO logo

Plan o novom proširenju EU ne ide kako je planirano, a čini se ni razdruživanje Unije i Velike Britanije. Načelno, europski su čelnici odobrili sporazumni Brexit. Promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe ostale su iste. Završnica se ponovno seli u britanski parlament.

Europski čelnici jednoglasno su odlučili - dogovor o sporazumnom Brexitu ima njihov blagoslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo dogovor koji nam omogućava da izbjegnemo kaos i sukob između članica Europske unije i Velike Britanije. Stoga je Europsko vijeće pozvalo Europsku komisiju i Europski parlament da osiguraju stupanje ovog sporazuma na snagu 1. studenog'', poručio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Na glasovanju je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković: ''Sa strane 27 država članica napravljeno je sve, pronađen je model koji zadržava jedinstveno tržište EU, istodobno činjenicu da je Sjeverna Irska dio carinskog prostora UK. Očekujemo nastavak političko-pravnog procesa u Londonu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo u Londonu, na domaćem terenu, premijera Borisa Johnsona čeka najteži zadatak - uvjeriti Britanski parlament da ga podrži: ''Bili smo u pregovorima tri i pol godine. Nije to uvijek bilo lako za Veliku Britaniju. Bilo je dugo, bolno, razarajuće. Zato je sada trenutak da se mi kao država držimo zajedno. Sada je trenutak da se svi parlamentarci ujedine i završe ovo''.

Ali neće jer unatoč uvjerenosti premijera Johnsona da će dobiti većinu, Demokratska unionistička stranka Sjeverne Irske, čini se, sporazum neće podržati, baš kao ni druge opozicijske stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da je njima vrlo jasno da nećemo podržati ovaj dogovor u subotu. Ali kao što i moj kolega kaže, subota nije kraj. Subota nije čak ni početak kraja jer postoji cijeli niz pitanja o izlasku koja moraju biti razriješena'', podsjetila je Arlene Foster, predsjednica Demokratske unionističke stranke Sjeverne Irske.

Na sutrašnjoj izvanrednoj sjednici Britanskog parlamenta, inače, prvoj takvoj od 1982. kada se raspravljalo o argentinskoj invaziji na Faklandske otoke,  premijeru Johnsonu potrebno je 320 ruku: ''Fokusirani smo na subotu. To je ono što je pred nama i uvjereni smo da dogovor može proći. To je snažan dogovor. Uvjereni smo da možemo uspjeti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema analizi britanskog časopisa Financial Times, Johnson će dobiti samo 318 glasova ''za'' i 321 ''protiv''. U tom slučaju, britanski premijer dužan je tražiti odgodu Brexita od Europske unije, no pitanje je hoće li je oni odobriti. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo