ŠTETAN JE ZA PRIRODU / Musk samo jednom objavom srušio vrijednost bitcoina za 10 posto: 'Tesla ga više neće prihvaćati'

Image
Foto: AP Images, Shutterstock

Zabrinuti smo zbog ubrzanog rasta korištenja fosilnih goriva za 'rudarenje' i transakcije bitcoinom, napisao je Musk

13.5.2021.
8:39
AP Images, Shutterstock
VOYO logo

Američki poduzetnik i vlasnik Tesle Elon Musk jednom je objavom na Twitteru uspio srušiti vrijednost najpoznatije svjetske kriptovalute bitcoin za 10 posto, piše BBC

"Kriptovaluta je dobra ideja, ali ona ne može doći uz tako veliku cijenu za okoliš", napisao je Musk u objavi u kojoj je poručio kako proizvođač električnih automobila Tesla više neće prihvaćati tu kriptovalutu iako su u veljači kupili čak 1,5 milijardi bitcoina, a u ožujku objavili da će je prihvaćati kao valutu za plaćanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problematično rudarenje

No, jučerašnjom objavom je povukao ranije objave. "Zabrinuti smo zbog ubrzanog rasta korištenja fosilnih goriva za 'rudarenje' i transakcije bitcoinom, što se posebno odnosi na ugljen, koji ima najgoru emisiju od bilo kojeg goriva", napisao je Musk u objavi. 

Tvrdi i da Tesla neće prodati bitcoine koje ima nego ih namjerava koristiti za transakcije kada se 'rudarenje' te valute prebaci na korištenje održivije energije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitcoin stvaraju 'rudari' koji svoje moćne kompjutere koriste kako bi se međusobno natjecali u rješavanju kompleksnih matematičkih zadataka. Za taj proces im je potrebno mnogo energije koja se, uglavnom, temelji na potrošnji struje generirane od fosilnih goriva. Prema procjenama čak 75 posto bitcoina se 'izrudari' u Kini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo