stari znanac policije / Povezan s terorističkim napadima u Parizu: Poznat identitet muškarca iz BiH koji je uhićen u Njemačkoj

Za bosanskim državljaninom (39) Belgija je izdala europski uhidbeni nalog

27.6.2019.
12:21
VOYO logo

Muškarac podrijetlom iz Bosne i Hercegovine kojega je uhitila njemačka policija pod sumnjom da je povezan s napadima islamističkih terorista u Parizu 2015. godine je Adis Abaz iz Zenice, a riječ je o osobi koja je dobro poznata pravosudnim i policijskim tijelima u BiH, objavili su lokalni mediji u toj zemlji.

Portal Faktor blizak vladajućoj Stranci demokratske akcije (SDA) pozivajući se na neimenovane izvore tvdi kako je muškarac uhićen prošlog tjedna u okolici Dresdena po tjeralici koju je za njim raspisala belgijska policija upravo Abaz (39) koji u BiH već ima podeblji policijski dosje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije ga je bosanskohercegovačka policija privodila zbog povezanosti s organiziranim kriminalom odnosno međunarodnim švercom oružja, ali i droge. Sud BiH ga je 2011. godine osudio na dvije i pol godine zatvora upravo zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme.

U ožujku ove godine isti je sud potvrdio optužnicu kojom Abaza tereti da je formirao i postupao kao pripadnik organizirane kriminalne skupine čiji su članovi bili i Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić. Optužnica ih tereti za međunarodni šverc drogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abaz je priveden u BiH i u siječnju prošle godine zbog krijumčarenja oružja iz te zemlje prema Sloveniji, te dalje prema zemljama EU-a. Abazu je tada određen pritvor, ali je brzo ukinut te su mu određene mjere zabrane.

To je uhićenje uslijedilo nakon što je na području Slovenije policija otkrila i zaplijenila vozilo bosanskohercegovačkih registaracijskih oznaka posebno preinačeno za krijumčarenje robe u kojemu je otkriveno dvadesetak automatskih pušaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured javnog tužitelja u Dresdenu potvrdio je da je u tom gradu uhićem čovjek koji je možda sudjelovao u terorističkim napadima u Parizu prije četiri godine.

Uhićenje je rezultat istrage protiv dvojice državljana BiH kod kojih je u prtljažniku automobila pronađeno 17 ručnih bombi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski uhidbeni nalog izdale su belgijske vlasti zbog sumnje da postoji povezanost s napadom i masakrom u koncertnoj dvorani Bataclan u Parizu 13. studenog. 2015. godine.

Bosanskohercegovačko veleposlanstvo u Berlinu nije dobilo službenu obavjest o uhićenju njihova državljanina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo