posljednji netaknut morski ekosustav / Na Antarktičkom oceanu stvoren najveći svjetski morski park: bit će zaštićen od ribarenja 36 godina

Image
Foto: Thinkstockphotos

Rossovo more se smatra jednim od ekološki najvažnijih mora na svijetu i posljednji je netaknut morski ekosustav

28.10.2016.
8:14
Thinkstockphotos
VOYO logo

Dvadeset i četiri zemlje sporazumjele su se u petak da uspostave najveće svjetsko morsko zaštićeno područje na Antarktičkom oceanu koje pokriva golemih 1,55 milijuna četvornih kilometara oceana.

Povjerenstvo za očuvanje antarktičkog morskog života koje se sastalo u Hobartu u Australiji reklo je da će Pomorski park Rossovo more biti zaštićen od ribarenja narednih 36 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rossovo more se smatra jednim od ekološki najvažnijih mora na svijetu i posljednji je netaknut morski ekosustav. Zaštićeno područje će pokrivati više od 12 posto Južnog oceana koji udomljuje više od 10.000 vrsta među kojima i većinu svjetskih pingvina, kitova, morskih ptica, divovskih liganja te antarktičkog zubana.

Rusija se suglasila s dogovorom nakon što je u pet prethodnih slučajeva blokirala prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prvi put da se stvara morsko zaštićeno područje velikih razmjera u međunarodnim vodama. Ovo je najveće morsko zaštićeno područje", rekla je ElsaEvans, direktorica komunikacija Saveza antarktičkog oceana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo