oženio hrvaticu / Na izborima u Srbiji protiv Vučića se natječe general rođen kraj Knina: Jednom je kazao da je zaljubljen u Zagreb

Image
Foto: Facebook/Zdravko Ponoš, Shutterstock

Na travanjskim izborima oporba protiv Vučićeve Srpske napredne stranke najbolje izglede ima na lokalnim izborima u Beogradu

30.1.2022.
9:37
Facebook/Zdravko Ponoš, Shutterstock
VOYO logo

Oporbena koalicija okupljena oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Demokratske stranke Zorana Lutovca i Narodne stranke Vuka Jeremića te još nekih manjih organizacija na izborima za predsjednika Srbije koji su najavljeni za 3. travnja kandidirat će Zdravka Ponoša, donedavnog visokog dužnosnika Narodne stranke i nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije u vrijeme vladavine Borisa Tadića.

Time je ujedno okončana drama u ovoj oporbenoj grupaciji koja je nastala jer nije bilo očekivano da SSP podrži Ponaša i tako ostale članice koalicije dovede pred gotov čin, piše Jutarnji list. Najiznenađeniji je vjerojatno Vuk Jeremić koji se prije nekoliko tjedana razišao s Ponošem, svojim nekadašnjim stranačkim potpredsjednikom, te je bio skloniji kandidaturi drugog stranačkog 'asa' Miroslava Aleksića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon višednevnih javnih prepucavanja i prozivki Jeremić i njegovi ljudi su očito odlučili izbjeći predizborni raskol s Đilasom i ostalima i podržati Ponoša. Prema više istraživanja javnog mnijenja, na travanjskim izborima oporba protiv Vučićeve Srpske napredne stranke najbolje izglede ima na lokalnim izborima u Beogradu.

Na skupštinskim izborima će sigurno osvojiti više nego zadnji put, jer su vodeće oporbene bojkotirale prošle izbore. Na predsjedničkim izborima malo tko očekuje Vučićev poraz, a u samoj oporbi bi uspjehom smatrali ako aktualnog predsjednika 'natjeraju' u drugi krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOJAVA INTERPOLA /

Nakon najave atentata, po prvi put se oglasio Vučić i to iz vlaka: 'Vidio sam sedam imena, nisam čuo za njih'

Image
DOJAVA INTERPOLA /

Nakon najave atentata, po prvi put se oglasio Vučić i to iz vlaka: 'Vidio sam sedam imena, nisam čuo za njih'

Osim Ponoša, protiv Vučića će biti još nekoliko oporbenih kandidata: Boško Obradović iz krajnje desnog pokreta Dveri, Miloš Jovanović iz Demokratske stranke Srbije koju je nekada vodio Vojislav Koštunica, a sve je izvjesnije da će se u utrku upustiti i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Ponoš je rođen u Golubiću kod Knina 1962. godine. Nakon osnovne škole odlazi u Zagreb gdje upisuje Srednju tehničku školu "Nikola Tesla" te Srednju tehničku školu Kopnene vojske, ali, kako je jednom rekao, "odlučio se za vojnu školu jer mu je to bilo nešto potpuno novo i nepoznato". Život i poziv vojnika, ali i Zagreb su mu se svidjeli. Poslije srednje škole odlučio se za Vojnu akademiju jer mu je to osiguravalo još "pet godina života u Zagrebu", kako je rekao 2007. godine u intervjuu za beogradsko Vreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magistrirao je na smjeru telekomunikacija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, ali je gradio i vojnu karijeru - generalštabno usavršavanje pohađao je, kako navodi Istinomer, na Kraljevskom koledžu za obrambene studije u Londonu, a engleski je učio na koledžu York St. John gdje je položio test s NATO-ovom oznakom STANAG 6001.

Bio je zaljubljen u Zagreb koji nije namjeravao napustiti. Kako je kazao za Vreme, nakon završetka Akademije želio je ostati u Zagrebu gdje je živio gotovo deset godina i saživio se sa sredinom, a uz to su mu ponudili da ostane na Akademiji kao asistent. Naime, ispričao je kako je otkrio čari Zagreba te stalno visio u SKUC-u, KSET-u i Kulušiću. U Zagrebu se i oženio Hrvaticom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor s Filozofskog fakulteta u Beogradu Žarko Korać kazao je da je Ponoš oštar kritičar Vučića, nije nacionalistički obojen, a u Srbiji znači i to što je general. Napominje kako režimskim medijima nije dugo trebalo da počnu kampanju protiv Ponoša. Čim se prije par mjeseci najavila njegova kandidatura, odmah su počele optužbe da je "upropastio vojsku dok je bio šef Generalštaba".

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo