u Glasgowu / Na klimatskom summitu svjetski lideri jedino oko čega su se složili je da je ekološka prijetnja čovječanstvu na vrhuncu

Jesu li napokon zapuhali neki novi ekološki vjetrovi, nije jasno ni nakon vijećanja na Klimatskom summitu koje još traje u Glasgowu

12.11.2021.
19:42
VOYO logo

Klimatski summit UN-a na samom je kraju. Iako je konferencija trebala završiti u 18 sati, konačne odluke past će tek noćas.

"Ovdje vlada pravi duh suradnje. Ali još smo daleko od rješenja za neka vrlo kritična pitanja", kaže predsjednik konferencije COP 26 Alok Sharma.

Ono što jest poznato je da su SAD i Kina, dva najveća svjetska zagađivača, dogovorili suradnju u usporavanju zagrijavanja planeta, ali opet bez nekih konkretnih rokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sad se lomi sudbina svijeta /

Reporter RTL-a iz Glasgowa s konferencije o klimi o tome kad ćemo doznati je li prevagnuo profit ili borba za klimu

Image
Sad se lomi sudbina svijeta /

Reporter RTL-a iz Glasgowa s konferencije o klimi o tome kad ćemo doznati je li prevagnuo profit ili borba za klimu

"Sporazumi ne idu jako glatko. Ako se i postignu ti sporazumi njihovo provođenje neće biti jedndotavno, jer treba napraviti tranziciju prelaska korištenja fosilnih goriva na zelene izvore energije. Čeka nas zanimljiva budućnost", kazala je klimatologinja DHMZ-a Lidija Srnec.

Gotovo stotinu država, predvođenih SAD-om i Europskom unijom, predstavilo je obećanje o redukciji metana za 30 posto do 2030.

Samo šest proizvođača automobila i 30 zemalja prihvatilo je sporazum o ukidanju prodaje modela na benzin i dizel do 2040. godine. Ostali nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovom COP-u više nitko ne suprotstavlja se klimatskoj znanosti, nitko više ne osporava da se radi o klimatskoj krizi, i nitko više ne propituje trebamo li ići u klimatsku neutralnost i ispuniti cilj od 1.5", objašnjava Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti

Na COP-u svaki lider mogao je izložiti što je njegova zemlja poduzela i što još namjerava, pa je i Andrej Plenković najavio zatvaranje termoelektrane Plomin.

"Čelnici dolaze na ove klimatske pregovore s novim obećanjima. Svaki COP dolazi i odlazi, a emisija nastavlja rasti. Ova godina neće biti ništa drukčija", izjavila je aktivistica Vanessa Nakate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Glasgowa se puno očekivalo. Na konferenciju je stiglo 25 tisuća ljudi: političari, kraljevska obitelj, svjetski poznate osobe, sportaši, aktivisti… Mnogi su još jednom i vrlo glasno upozorili na nepopravljive posljedice klimatskih promjena. Ali dojam koji na kraju ostaje jest da će većinom sve ostati samo na upozorenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo