SVE NAPETIJI ODNOSI / Na Krim stiže novi bataljun ruskih projektila S-400: Porošenko proglasio izvanredno stanje

Image
Foto: AP

Na Krimu se već nalaze tri bataljuna protuzračnih raketnih sustava koji imaju domet do 400 kilometara

28.11.2018.
11:32
AP
VOYO logo

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u srijedu je objavio stupanje na snagu zakona o izvanrednom stanju, uvedenom zbog gorućih napetosti s Rusijom bez presedana u posljednjih nekoliko godina.

"Predsjednik Porošenko je potpisao zakon", objavio je njegov glasnogovornik Sviatoslav Tsegolko, govoreći o zakonu koji je u ponedjeljak usvojio parlament i koji bi se tijekom 30 dana trebao provoditi u 10 ukrajinskih pokrajini koje graniče s Rusijom i obalnim područjima na Crnom i Azovskom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo biti spremni suprotstaviti se agresiji našeg neprijatelja koji je donedavno bio samo 'naš susjed'", kazao je ukrajinski premijer Volodimir Groisman.

Zbog novonastalog stanja je u utorak reagirala i UEFA koja je utakmicu Europske lige između ukrajinskog FC Vorskla i Arsenala premjestila iz Poltave u Kijev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Porošenko ranije je upozorio na prijetnju "totalnog rata" s Rusijom koja je, po njegovim riječima, "drastično povećala" vojnu nazočnost na granici, dodatno pojačavajući napetost koja vlada nakon zapljene ukrajinskih brodova u Crnome moru.

Usijane napetosti između Ukrajine i Rusije izbile su u nedjelju nakon što je ruska obalna straža koja je u nadležnosti sigurnosne službe (FSB) na silu zaustavila dva ukrajinska broda i tegljač, optuživši ih da su ilegalno ušli u ruske vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgred na Crnome moru se dogodio kada su brodovi ukrajinske ratne mornarice pokušali kroz Kerčka vrata ući u Azovsko more koje je veoma važno za izvoz žitarica i čelika koji se proizvode na istoku Ukrajine.

Ovo je prvi otvoreni vojni sukob Moskve i Kijeva nakon aneksije Krima i početka oružanog sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje 2014. u kojemu je poginulo više od 10.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Krim stiže novi bataljun projektila S-400

Rusija je u srijedu priopćila da na Krimu planira razmjestiti više svojih naprednih raketnih sustava zemlja-zrak S-400, prenosi Reuters i podsjeća na porast napetosti s Ukrajinom nakon što je Moskva zaplijenila tri ukrajinska broda i zatočila posadu.

Ruske agencije, pozivajući se na glasnogovornika ruskog južnog vojnog okruga Vadima Astafjeva, prenose da će na Krim uskoro stići novi bataljun projektila S-400 te da će biti operabilni do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija još od aneksije Krima 2014. u to područje razmješta novo naoružanje i opremu, a novinar Reutersa s Krima javlja da je danas iz Crnog prema Azovskom moru, koje koriste i Rusija i Ukrajina, isplovio ruski čistač mina.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmještanje novih projektila na Krimu je najvjerojatnije bilo dugo planirano, no trenutak te objave je očito poslužio da se Ukrajini i Zapadu pošalje poruka da će Rusija braniti ono što smatra svojim teritorijem i svojim vodama.

Na Krimu se već nalaze tri bataljuna protuzračnih raketnih sustava koji imaju domet do 400 kilometara, što Rusiji omogućava kontrolu nad velikom dijelom zračnog prostora iznad Crnog mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo