Svemirska utrka / Na Mjesec uspješno lansirana najveća kineska raketa: 'Chang'e-5 letjelica ušla je u orbitu s velikom preciznošću'

Za Kineze ovo je bila najsloženija svemirska misija do sada

24.11.2020.
21:20
VOYO logo

A jedna od glavnih ostavština Donalda Trumpa jest formiranje svemirske vojne postrojbe. Pa je tako u posljednje dvije godine svemir postao pravo mjesto za odmjeravanje snaga između velesila.

Planove SAD-u remeti Kina koja je nakon Rusije i Amerike postala treća država koja će prikupiti uzorke tla s Mjeseca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća kineska raketa, dugi marš 5 uspješno je lansirana zajedno s robotIziranom letjelicom koja će na Mjesecu bušiti dva metra u dubinu, prikupiti dva kilograma uzorka i vratiti ih na zemlju.

Za Kineze ovo je bila najsloženija svemirska misija do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Znanost nudi teoriju /

Postoji uznemirujuć, ali jednostavan razlog zašto još nismo stupili u kontakt s vanzemaljcima

Image
Znanost nudi teoriju /

Postoji uznemirujuć, ali jednostavan razlog zašto još nismo stupili u kontakt s vanzemaljcima

"Chang'e-5 letjelica ušla je u orbitu s velikom preciznošću. To je inače teško postići kod lansiranja raketa. Zbog toga je letjelica uštedjela dosta goriva, pa će lakše izvoditi i svoje buduće zadatke", izjavio je Li Dong, glavni dizajner rakete.

Svoju misiju letjelica bi trebala završiti za 14 dana, a ako iskrcaj, ukrcaj i povratak na Zemlju dobro prođu, Kina će razmIšljati kako umjesto robota u svemir poslati i ljude. Na to ih pritišće i utrka u Svemiru s SAD-om koji je formirao Svemirsku vojsku i za 2024. najavio povratak čovjeka na Mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada ćemo spustiti ljude na Mjesec, ovisi o znanstvenim potrebama, kao i tehnološkim i ekonomskim uvjetima. Razgovori već traju. Uz to, naša buduća lunarna istraživanja bit će otvorenija prema drugim državama", rekla je Pei Zhaoyu, glasnogovornik kineskog svemirskog programa.

A otvorenost će na Zemljinu prirodnom satelitu biti nužna, jer iako u ovom trenutku na njemu nitko ne žIvi, u ne tako dalekoj budućnosti, uz novu interplanetarnu stanicu, planira se izgradnja baza na Mjesecu - a njih će uz Kineze i Amerikance imati Rusi i Europljani.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo