burna rasprava / Na sastanku Vijeća sigurnosti kritike SAD-u zbog rasprave o prosvjedima u Iranu

Image
Foto: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

'Moramo biti oprezni prema svakom pokušaju iskorištavanja ove krize za osobne ciljeve, što bi bilo dijametralno suprotno ishodu kakav se želi'

6.1.2018.
8:00
Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

Sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u petak, na kojem se raspravljalo o nedavnim protuvladinim prosvjedima u Iranu, pretvorio se u kritike Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog sazivanja sastanka o nečemu što su neke države članice ocijenile kao unutarnje pitanje Teherana.

Francuski veleposlanik pri UN-u izjavio je kako prosvjedi ne ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo biti oprezni prema svakom pokušaju iskorištavanja ove krize za osobne ciljeve, što bi bilo dijametralno suprotno ishodu kakav se želi", rekao je veleposlanik Francois Delattre. "Koliko god smo zabrinuti zbog događaja posljednjih nekoliko dana u Iranu, oni sami po sebi ne predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti", rekao je francuski veleposlanik.

Prosvjedi u Iranu započeli su prije više od tjedan dana nakon što je vlada objavila planove za podizanje cijena goriva i rezanje novčane pomoći za siromašne Irance. Proširili su se na više od 80 gradova, a najmanje 21 osoba je poginula dok su stotine uhićene u prosvjedima koji su se prometnuli u protuvladine, napose u Teheranu, gdje su napadnute vladine zgrade i policijske stanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley izjavila je kako iranski režim prezire prava svojeg naroda dugi niz godina te dodala kako su SAD "neumoljivo s onima u Iranu koji traže slobodu za sebe, prosperitet za svoje obitelji i dostojanstvo naroda te nikakve prozivke da su prosvjednici 'lutke stranih sila' to neće promijeniti".

Iranski veleposalnik u UN-u Gholamali Khoshroo rekao je kako njegova vlada ima "čvrste dokaze" da su nedavni prosvjedi u Iranu bili "vrlo jasno usmjereni iz inozemstva". Ocijenio je i da su SAD zloupotrijebile svoju moć kao stalna članica Vijeća sigurnosti sazivajući sastanak o prosvjedima. "Nažalost, usprkos otporu nekih svojih članica, Vijeće je dopustilo da ga američka administracija zloupotrijebi za održavanje sastanka o pitanju koje nije u njegovoj nadležnosti", kazao je.

I ruski veleposlanik pri UN-a Vassilij Nebenzia izjavio je da su Sjedinjene Države zloupotrijebile platformu Vijeća sigurnosti istaknuvši kako je sastanak bio pokušaj da se potkopaju iranske nuklearne aktivnosti kojima se američka vlada protivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo