Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
VELIKI SPOR

Načelnik u BiH uklanja čestitku za Božić i Novu godinu: 'Plakat je doživljen kao provokacija i neprimjerenog je karaktera'

'Poštujemo svakoga i svačije, ali svoje ne damo', napisao je načelnik općine Bužim

Image
Foto: Facebook
Hina/RTL Vijesti/ 28.12.2021. u 10:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mersudin Nanić, načelnik općine Bužima na granici s Hrvatskom najavio je uklanjanje čestitke za Božić i Novu godinu s panoa u središtu općine tvrdeći da se radi o provokaciji, što su oštro osudili iz HNS-a BiH.

Nedugo nakon što je jučer postavljena čestitka u središtu Bužima koju su uputili premijer Unsko-sanske županije Mustafa Ružnić i predsjednik Skupštine Razim Halkić, na svome Facebook profilu reagirao je načelnik općine Nanić navodeći da će plakat biti uklonjen zbog prigovora više mještana.

„Kako je plakat doživljen kao provokacija i neprimjerenog je karaktera za Bužimljane želim kazati da će biti uklonjen jer ne priliči ni mjestu ni vremenu. Općina će uplatiti sredstva da se isti makne ili zamijeni drugim. Poštujemo svakoga i svačije, ali svoje ne damo”, napisao je načelnik općine Bužim koji je i član vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije.

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH u utorak su ocijenili kako je ova poruka načelnika općine najbolji pokazatelj kako SDA vidi 'modernu i građansku' državu BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

„Ovakve reakcije su živi dokaz i primjer 'moderne i građanske' države kako je očigledno promišlja SDA. To je valjda taj primjer jednakopravnosti i suverenosti s kojom bi trebali pristupiti EU, a božićna čestitka je vrijeđanje“, naveli su iz Hrvatskog narodnog sabora koji okuplja hrvatske stranke u BiH.

Oni očekuju da će SDA i načelnik Nanić uputiti ispriku zbog ovoga sramnog ispada.  

Upravo se čita

„Ne katolicima niti nekome Hrvatu, nego svim normalnim ljudima u Bosni i Hercegovini, bez obzira kojem konstitutivnom narodu ili konfesiji pripadali“, naveli su iz HNS-a BiH.

SDA: Ovakva praksa ne smije se ponoviti

Na Facebooku su se na ovu temu javili i iz lokalnog ogranka SDA, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"KOME PREMIJER KANTONA RUŽNIĆ ČESTITA BOŽIĆ U BUŽIMU

Mnoge Bužimljane ovih dana interesuje kome premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić čestitaju Božić u Bužimu s velikog bilboard plakata koji je postavljen u centru Bužima kod firme Saniteks.

Ovo je po prvi put da se ovakav plakat postavi u Bužimu, što je izazvalo revolt mnogih građana, s obzirom da je Bužim čisto bošnjačka sredina i da su ovakvi plakati doživljeni kao provokacija za sve koji žive u Viteškom gradu Bužimu.

Stranka demokratske akcije (SDA) Bužim izražava nezadovoljstvo ovakvim činom premijera kantona i predsjedavajućeg Skupštine USK-a, te traži da se isti plakat o trošku nalagodavaca hitno ukloni iz Bužima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Obzirom da premijer kantona ima dva savjetnika iz Bužima tražimo da se isti izvinu svim Bužimljanima zbog ovakvog provokativnog plakata koji nema nikakvu svrhu i dodatno provociraju naše sugrađane.

OO SDA smatra da se ovakva praksa više nikad ne može i ne smije ponoviti u Bužimu, jer ako ovo dozvolimo sada iduće godine ne bi nas začudilo da u centru grada donesu slamu i jaslice."

Hina/RTL Vijesti/ 28.12.2021. u 10:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba