Umro vječni heroj / Nadbiskup Tutu se borio protiv rasističke tiranije i kad je Mandela bio u zatvoru, poslije je znao i kritizirati Mandelu

Image
Foto: RTL

Visoki svećenik proživio je skoro stoljeće uz pokliče poput: 'Sloboda nije jeftina. Ne želimo jeftinu slobodu. Imat ćemo slobodu na koju ćemo biti ponosni!'

26.12.2021.
19:10
RTL
VOYO logo

Junak borbe protiv apartheida i neumorni borac za "duginu naciju", južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu umro je u 90. godini života. 

Od karizmatičnog dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je uvijek bio ispred svog vremena, opraštaju se diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je: "Sloboda nije jeftina. Ne želimo jeftinu slobodu. Imat ćemo slobodu na koju ćemo biti ponosni!"

Dok su mnogi čelnici pobunjeničkog Afričkog nacionalnog kongresa, poput Nelsona Mandele, bili iza rešetaka, on je bio lice koje je propovijedalo protiv tiranije bijele manjine. Podržavao je Mandelu i dok je vodio zemlju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijatelji, sunarodnjaci Južnoafrikanci, molim vas izrazite dobrodošlicu našem novom predsjedniku države Nelsonu Mandeli!"

Poslije je bio jednako strog i prema novoj demokraciji, kritizirajući ih jer su tražili privilegije. Prekorio je Mandelu zbog njegove duge javne afere sa ženom s kojom se na kraju vjenčao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo