Bjegunac od Kremlja / Je li otrovan? Naglo u bolnici završio bivši Putinov suradnik koji mu je pobjegao zbog rata u Ukrajini

Image
Foto: International Renewable Energy Agency

Iznenada je izgubio osjet u nogama i rukama. Drži se u tajnosti gdje ga liječe u Europi. Okružen je liječnicima u zaštitnim odijelima

1.8.2022.
12:08
International Renewable Energy Agency
VOYO logo

Bivši klimatski izaslanik Vladimira Putina u međunarodnim organizacijama Anatolij Čubajs, koji je predsjednika Rusije napustio 23. ožujka 2022. zbog protivljenja ratu u Ukrajini, objavila je na Telegramu Ksenia Sobčak, političarka koja je na predsjedničkim izborima u Rusiji 2018. nastupila kao kandidatkinja.

Vijest su prvi prenijeli mediji poput istraživačkog ruskog portala u egzilu The Insider i bjeloruske agencije, također u egzilu, Nexta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUMNJIVE OKOLNOSTI /

Misteriozne smrti dvaju ruskih oligarha: Oni i njihove obitelji pronađeni mrtvi u dva dana, jedan u Rusiji, drugi u Španjolskoj

Image
SUMNJIVE OKOLNOSTI /

Misteriozne smrti dvaju ruskih oligarha: Oni i njihove obitelji pronađeni mrtvi u dva dana, jedan u Rusiji, drugi u Španjolskoj

Sobčak je objavila da je Čubajsu naglo postalo loše u nedjelju, da se "ozbiljno razbolio", te da je smješten na odjel intenzivne medicinske skrbi "jedne europske bolnice", koju se ne otkriva. U bolnici su mu, navodi se, dijagnosticirali rijedak neurološki poremećaj Guillain-Barreov sindrom nakon što je naglo izgubio osjet u rukama i nogama.

Sobčak je, napisala je, o Čubajsovom stanju izvorno doznala od Čubajsove supruge. New York Times naknadno je naveo da u dotičnoj "bolnici u Europi" o Čubajsovom zdravstvenom stanju brinu liječnici u "odijelima za zaštitu od kemikalija". Njegovo zdravstveno stanje je navodno stabilno i liječnici intenzivno obavljaju pretrage kako bi se točno utvrdilo kako mu je ugroženo zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače je notorna činjenica da je, posebno od početka napada Rusije na Ukrajinu, niz bivših visokih funkcionera i oligarha iz Rusije, pretrpjelo razna trovanja i više ili manje iznenadne smrti.

Čubajs (67) bio je važan čovjek još u administraciji prvog predsjednika samostalne Rusije Borisa Jeljcina. Snašao se i u Putinovoj administraciji, pa 2008. postaje direktorom državne korporacije Rosnanotech, odnosno Rusnano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova ostavka Putinu od 23. ožujka zapravo je bila popraćena njegovim iznenadnim pojavljivanjem u Istanbulu, što se na Zapadu generalno doživjelo kao "bijeg" na Zapad. Glasnogovornica zatočenog ruskog disidenta Alekseja Navaljnog Kira Jarmiš popratila je tada Čubajsov slučaj izjavom da je "napustio Rusiju samo iz straha za vlastitu kožu i svoj novac".

Najnovije zdravstvene probleme Čubajsa Jarmiš je popratila javnim komentarom da je "takva reputacija Kremlja, da nitko ne sumnja u to da je Čubais otrovan", prenio je Radio Slobodna Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo