prava noćna mora / Najezda miševa! Svako jutro skupe ih nekoliko stotina: 'Ne spavam, a prozore uopće ne otvaramo'

Image
Foto: Shutterstock

"Vaša društvena i emotivna sigurnost je poljuljana i vi ste potpuno slomljeni", rekao je Australac

26.5.2021.
14:35
Shutterstock
VOYO logo

Kodi Brady već nekoliko mjeseci ima jutarnji ritual uklanjanja mrtvih miševa sa svoje farme u blizini Coonabarabrana, oko 490 kilometara sjeverozapadno od Sydneyja, prije nego što krene na posao.

Stočar pokupi stotine mrtvih miševa koje je ili utopio u kantama ili otrovao, dok najveća najezda glodavaca u nekoliko desetljeća hara australskom saveznom državom Novim Južnim Walesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strašno utječe na vaše mentalno zdravlje. Ne spavam jer sam paranoičan, znate, možete ih čuti u zidovima ili krovu", pripovijeda Brady.

On postavlja zamke za miševe posljednjih šest mjeseci i unatoč naporima da zaštiti kuću, glodavci su tamo u velikim brojevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vaša društvena i emotivna sigurnost je poljuljana i vi ste potpuno slomljeni", rekao je.

Regija se bori s najezdom miševa nekoliko mjeseci nakon što su obilne kiše donijele olakšanje najvećoj suši u zemlji u posljednjih 50 godina. Vlažno vrijeme nije samo pomoglo najvećem urodu žitarica ikada, nego je i miševe snabdjelo obilnom hranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miševi - za koje se vjeruje da su u Australiju stigli s prvim europskim doseljenicima - dobro su prilagođeni zemljinoj često teškoj klimi.

Mogu preživjeti dugačke periode suhog vremena, a kad se vrijeme promijeni, rastu i rapidno se razmnožavaju kako hrana i voda postaju dostupne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam gumu oko ulaznih vrata i praga. Uopće ne otvaramo prozore jer su miševi poznati po tome kako sažvaču mrežu i uđu u kuću. Sada samo traže neko toplo mjesto."

Savezna država Novi Južni Wales u svibnju je ponudila stočarima besplatne mamce da se pozabave s problemom, no ozbiljnost najezde dovela je do poziva vladi da dopusti korištenje bromadiolona, otrova koji je trenutno zabranjen u Australiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, neki stočari i ekolozi upozoravaju na neželjene posljedice za druge životinje. 

"Imam oko 15 mamaca i svako jutro i svaku večer provedem barem sat vremena skupljajući miševe kako bih smanjio rizik stradavanja divljih životinja", kaže Brady.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo