Smrtonosan napad / Najmanje 80 ubijenih, više od 350 ranjenih u terorističkom napadu u Kabulu

Image
Foto: AP

Eksploziju je izazvala autobomba postavljena u diplomatskoj četvrti, blizu ulaza u njemačko veleposlanstvo

31.5.2017.
10:15
AP
VOYO logo

Napad je jedan od najtežih u afganistanskoj prijestolnici zadnjih nekoliko mjeseci, piše agencija Reuters. Kamion bomba eksplodirao je u srijedu rano ujutro u diplomatskom središtu Kabula, prenosi agencija AFP i dodaje da su vlasti hitno pozvale stanovništvo na dobrovoljno davanje krvi u bolnicama.

Dr. Salim Rasuli, ravnatelj kabulskih bolnica, rekao je da je do sada više od 300 ranjenih prevezeno u bolnice, ali da bi broj žrtava mogao rasti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Afganistanski talibani najavili ofenzivu: 'Istjerat ćemo strane snage' 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> NATO razmatra zahtjev za povećanjem broja vojnika u Afganistanu

>> Zašto je Trump bacio 'majku svih bombi' na Afganistan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U diplomatskoj četvrti brojna su veleposlanstva, dodaje AFP i objašnjava da se eksplozija dogodila na trgu Zanbaq i na kontrolnoj točki koja vodi do predsjedničke palače i do veleposlanstava, napose njemačkog i indijskog, a u blizini je i sjedište NATO-a.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Afganistan napad

Foto: AP

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgrade veleposlanstava Francuske i Njemačke oštećene su, rekla je francuska ministrica vanjskih poslova Marielle de Sarnez. "Hvala Bogu, osoblje indijskog veleposlanstva živo je i zdravo nakon goleme eksplozije", napisala je na Twitteru njezina indijska kolegica Sushma Swaraj. 

Nijedna skupina nije za sada preuzela odgovornost za napad, no talibani su krajem travnja objavili početak "proljetne ofenzive".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džihadistička skupina, takozvana Islamska država također je ranije preuzela odgovornost za nekoliko krvavih atentata u glavnome gradu.

Šef Pentagona Jim Mattis nedavno je izjavio da očekuje "novu tešku godinu" za afganistansku vojsku i strane vojnike raspoređene u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Države koje su u Afganistanu angažirane u najduljem sukobu u svojoj povijesti, rasporedile su 8400 ljudi, a druge zemlje članice NATO-a zajedno su dale oko 5000 vojnika.

Glavna je zadaća strane misije uvježbavati i savjetovati afganistansku vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad u srijedu dogodio se nekoliko dana od početka ramazana, za muslimane svetog mjeseca posta. U nedavno objavljenoj poruci u toj prigodi, voditelj misije Ujedinjenih naroda u Afganistanu, Tadichi Yamamoto, pozvao je "sve strane u sukobu da poštuju svoje vjerske obveze i prekinute sve borbene aktivnosti" u tom razdoblju. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo