Ruska crna lista / Najmanje 70 crnogorskih državljana zabranjen ulazak u Rusiju

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Odnosi Rusije i Crne Gore zategnuti su već duže vrijeme zbog crnogorskih aspiracija za ulazak u NATO, te ruskog pokušaja uplitanja u crnogorske izbore

31.5.2017.
13:44
AP
VOYO logo

PODGORICA - Bivši i aktualni crnogorski premijeri Milo Đukanović i Duško Marković te predsjednik parlamenta Ivan Brajović nalaze se  na popisu s imenima 70-tak crnogorskih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, prenose u srijedu podgorički mediji pozivajući se na više diplomatskih izvora.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) najavilo je da će zamoliti rusko ministarstvo da im dostavi točan popis nepoželjnih osoba iz Crne Gore kako bi se izbjegla situacija koja se dogodila zastupniku Miodragu Vukoviću, koji je prije nekoliko dana deportiran iz Moskve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Bivši zamjenik šefa CIA-e: 'Na Balkanu će prije ili kasnije doći do promjena granica'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Rusija protiv Zapada: tko je dobar, loš i zao u globaliziranom svijetu?

>> Crnogorski udarac na Ruse: 'Svaki dobitak NATO-a je gubitak za Rusiju'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Crna Gora neće pogoršavati odnose s Rusijom: 'Nitko ne može odlučivati kojim ćemo putem ići'

No, kako doznaje podgorička Pobjeda, Moskva nema obvezu, a ni namjeru objelodaniti listu nepoželjnih osoba iz Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor tog lista, blizak ruskoj diplomaciji, tvrdi da su na crnoj listi svi članovi vlade, zastupnici crnogorskog parlamenta, njih 46 koji su usvojili Protokol o pristupanju NATO, kao i direktori većih državnih tvrtki.

Pored državnih dužnosnika i brojnih vodećih osoba vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS-a) Mila Đuaknovića, na "crnoj listi" su i zastupnici oporbene Socijaldemokratske partije(SDP) Ranka Krivokapića, bez obzira što bojkotiraju parlament, ali su glasovali za potpisivanje Protokola o pristupanju Alijansi.
S druge strane, mediji su prenijeli da se na crnogorskoj “crnoj listi” nalazi 149 ruskih državljana kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, a među njima su i pripadnici nekih sigurnosnih agencija, biznismeni i političari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosi Rusije i Crne Gore zategnuti su već duže vrijeme zbog crnogorskih aspiracija za ulazak u NATO, koji će uskoro i službeno biti potvrđen, a Crna Gora optužila je neka ruska državna tijela da stoje iza pokušaja vojnog uplitanja u parlamentarne izbore u listopadu prošle godine, kada je uhićena cijela skupina, pretežito ruskih i srbijanskih državljana. Crnogorsko specijalno tužiteljstvo sumnjiči 25 osoba da su na dan parlamentarnih izbora pripremali nasilan upad u Skupštinu, proglašenje izborne pobjede oporbenog Demokratskog fronta i uhićenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo