stravično otkriće / Najmanje 71 izbjeglica se ugušila u kamionu u Austriji, uhićeno sedam osoba

Image
Foto: AP Images

Među žrtvama pronađenim u kamionu je 59 muškaraca, osam žena te četvero djece

28.8.2015.
12:03
AP Images
VOYO logo

Sedam ljudi je uhićeno u Mađarskoj, a troje je zadržano u pritvoru zbog sumnje da su u jednom trenu vozili kamion u kojem su pronađena tijela izbjeglica, rečeno je na konferenciji za novinare austrijske policije.

Glavni osumnjičeni je Bugarin rodom iz Libanona, koji je i vlasnik vozila. Drugi uhićeni je također bugarski državljanin, a treći ima mađarsku osobnu iskaznicu, no ne zna mu se nacionalnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijske vlasti kažu kako je u kamionu bila 71 žrtva, a vjerojatno je riječ o sirijskim izbjeglicama. Među njima je 59 muškaraca, osam žena te četvero djece.

Uzrok smrti izbjeglica još se utvrđuje, ali se pretpostavlja da su se ugušili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragovi koji su pronađeni na kamionu ukazuju na to da su izbjeglice pokušali pobjeći, no austrijska policija nije potvrdila da je udubljenje na kamionu uzrokovano pokušajem izbjeglica da se očajnički domognu zraka.

Iz kamiona izvučeno više od 70 tijela

Više od 70 trupala izbjeglica izvučeno je iz napuštenog kamiona koji je u četvrtak pronađen na zaustavnom traku autoceste na istoku Austrije, blizu Mađarske i Slovačke, rekao je u petak glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova Alexander Marakovits.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva procjena o 20 do 50 trupala objavljena je u četvrtak nakon jeziva otkrića tijekom jutra. Brojanje trupala, kako je AFP-u izjavio Marakovits, bilo je otežano zbog toga što su tijela bila u poodmaklom stanju raspada.

Image
tragedija u austriji /

U kamionu na autocesti u Gradišću pronašli 50 mrtvih izbjeglica, Merkel: 'Ovo nam je upozorenje!'

Image
tragedija u austriji /

U kamionu na autocesti u Gradišću pronašli 50 mrtvih izbjeglica, Merkel: 'Ovo nam je upozorenje!'

Šef lokalne policije u četvrtak je rekao kako su tijela bila u kamionu dan ili dan i pol, prije nego su pronađena. Tijela nagurana u hladnjaču već su se počela raspadati, pa je kamion prvo otegljen u obližnji gradić, gdje je u posebnim hlađenim prostorijama nastavljena detaljna istraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijela će transportirati u Beč na daljnja ispitivanja i analize kako bi se ustanovio točan uzrok smrti. Pretpostavlja se da se radi o gušenju.

Austrijska policija u četvrtak je objavila kako surađuje s mađarskim vlastima kako bi što prije došli do informacija o vozaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest o ovoj novoj tragediji objavljena je dok je kancelarka Angela Merkel sudjelovala u Beču na susretu na vrhu s čelnicima zapadnog Balkana koji su zatražili "akcijski plan" EU-a za sprječavanje širenja izbjegličke krize.

"Potreseni smo ovim strašnim vijestima", rekla je Merkel. "To je upozorenje da počnemo djelovati kako bismo riješili taj problem i pokazali da smo solidarni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo