Svi se požurili osim... / Najnoviji izvještaj: EU cijepila čak 68,3% odraslih barem jednom. Ima ih i lošijih od Hrvatske, ali baš jako, jako malo

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Brojke otkrivaju i to da je Hrvatska od svih mediteranskih članica orijentiranih na turizam, najsporija u cijepljenju pred i u sezoni

22.7.2021.
17:49
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je danas izvještaj kako EU u cijelosti i članice pojedinačno napreduju s cijepljenjem protiv Covida-19.

Do 18. srpnja odnosno zaključno s nedjeljom, u EU-u u potpunosti je cijepljeno 52,7 posto odraslih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barem jednom dozom cijepljeno je 68,3 posto odraslih. To je još uvijek ispod ciljanih 70 posto kako bi se postigao kolektivni imunitet, ali isto tako ne previše ispod željene razine.

Novi problem je, međutim, u tome što je u međuvremenu zbog previše slobodnog širenja koronavirusa europskim kontinentom, zapravo svijetom uopće, dominantan oblik SARS-CoV-2 postao delta soj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: ECDC
Image
Foto: ECDC

A za sobom nosi novi problem, jer je riječ o virusu s takvim mutacijama koje ga čine izrazito zaraznijim, te se stoga smatra, kako već neko vrijeme iznosi glavni savjetnik za medicinu američkog predsjednika Anthony Fauci, da je za delta varijantu neophodna stopa cijepljenosti u stanovništvu od 85 posto.

Članice EU-a (plus Norveška i Island) u kojima se cijepilo najviše građana, redom su Island (90 posto), Malta (84 posto), Nizozemska (82,9 posto)… Riječ je o cijepljenjima najmanje jednom dozom, i to samo među starijima od 18 godina. Hrvatska je u toj kategoriji na začelju s tek 46,9 posto cijepljenih odraslih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: ECDC
Image
Foto: ECDC

Gore su samo Latvija sa 44 posto, Rumunjska s 31,1 posto, Bugarska s katastrofalnih 18 posto.

Iste zemlje predvode u cijepljenju i objema dozama; Nizozemska 82,7 posto i Island 82,6 posto. Ali, isto tako iste zemlje su jednako katastrofalne i u ovoj kategoriji. Latvija 40,7 posto, Hrvatska 40,5 posto, Rumunjska 30,1 posto i Bugarska 16,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se uspoređuju brojke cijepljenih barem jednom u odnosu na broj cijepljenih objema dozama, može se primijetiti da je Hrvatska praktično jedina izrazito turistička članica EU-a na Mediteranu koja ne bilježi nikakav poseban porast broja cijepljenih u dosadašnjem dijelu turističke sezone.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo