Slavlje u Prištini / Najpoznatija Kosovarka došla uveličati deset godina neovisnosti: 'To je čudo ovog stoljeća'

Kosovo muče brojni problemi: ogromna korupcija, nezaposlenost, iseljavanje. A zbog spora sa Srbijom zemlja ima čak četiri telefonska pozivna broja

17.2.2018.
18:40
VOYO logo

Kosovo slavi deset godina svoje neovisnosti. Tu najmlađu europsku zemlju, a ujedno i jednu od najsiromašnijih brinu brojni problemi. Od korupcije do još uvijek neriješenih pitanja sa Srbijom.

Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, priznalo ih je 116 zemalja. Istovremeno nezadovoljstvo u sjevernom, srbijanskom dijelu Kosova gdje tvrde: danas je godina okupacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Kosova s ljubavlju: slavlje uz albansku, kosovsku i iz zahvalnosti američku zastavu. Prije deset godina kosovski je parlament proglasio neovisnost.

Deset godina poslije Kosovo slavi drukčije. Stigla je najpoznatija gošća: svjetski poznata pjevačica Rita Ora, koja će večeras imati koncert na otvorenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođena u Prištini, Ora nije odustala od dolaska, unatoč snažnom otporu iz Srbije.  Obitelj joj je pobjegla još 1991. Sedam godina poslije počeo je sukob srbijanskih snaga i Oslobodilačke vojske Kosova, koji je završio intervencijom NATO-a. Od tada je Kosovo postalo država koju je priznalo 116 zemalja.

"Deset godišnjica neovisnosti Kosova je priznanje albanskom narodu u povijesnom, kulturnom i političkom smislu. To je čudo ovog stoljeća", rekla je Miras Hajdaraj iz Prištine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema razloga za euforiju. Ovi trenuci trebaju biti motivacija za budućnost", ističe Safet Gjergjaliu iz Prištine.

Na sjevernom, srbijanskom dijelu Kosova - deset je godina okupacije. Grafiti govore sve - Kosovo je dio Srbije. "Tu nezavisnost ne gledam kao normalno jer to nije priznata država Kosovo, to je Srbija. Ja sam izbjeglica iz Krajine i sve to gledam s nostalgijom. i gledam na to da će to biti Srbija", rekla je Nevena Tomazinić iz Kosovske Mitrovice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovo muči brojni problemi: ogromna korupcija, nezaposlenost, iseljavanje. A zbog spora sa Srbijom  zemlja ima čak četiri telefonska pozivna broja. 

"Mi smo europska nacija, članica smo obitelji, kada postanemo punopravni član Europske unije, NATO-a, UN-a bit ćemo i odgovoran član te obitelji. To su naša očekivanja i nadam se  da će to dogoditi u ne tako dalekoj budućnosti", izjavio je Ramush Haradinaj, predsjednik Vlade Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to im je Srbija godinama uspješno blokirala. Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić pohvalio se i da je nakon njegova posjeta afričkoj državi Burundi ta zemlja povukla svoje priznanje.

Slavili su Kosovari u Hrvatskom narodnom kazalištu, pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. "Mi idemo vikendom na Kosovo, Kosovo se promijenilo, strašno se izgradilo, no oni koji žive tamo i dalje su nezadovoljni", kazao nam je Esad Čolaku, predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovo i sutra slavi. Uz brojne čestitke stigla je i ona američkog predsjednika Trumpa, koji im je poruičio da ima još posla za odraditi ali pozdravlja napredak.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo