prijeti joj 14 godina zatvora / Najpoznatije lice National Geographica: 'afganistanska djevojčica' uhićena u Pakistanu

Image
Foto: Wikipedia

Šarbat Gule je uhićena pod optužbom da je krivotvorila osobne isprave

26.10.2016.
12:17
Wikipedia
VOYO logo

Afganistanska žena ovjekovječena na slavnoj fotografiji National Geographica kao zelenooka 12-godišnja djevojčica uhićena je u srijedu u Pakistanu zbog krivotvorenja osobnih dokumenata.

Nezaboravna fotografija Šarbat Gule, djevojčice prodorna pogleda, koju je u izbjegličkom kampu u Pakistanu snimio Steve McCurry, najpoznatija je naslovnica u povijesti National Geographica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gula je uhićena zbog prevare nakon dvogodišnje istrage pakistanske Savezne istražne agencije (FIA) u sjeverozapadnom gradu Pešavaru.

"FIA je uhitila Šarbat Gulu zbog krivotvorene osobne iskaznice", rekao je Šahid Iljaš iz pakistanske uprave za registraciju stanovništva (NADRA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIA traga i za trojicom dužnosnika NADRA-e koji su Guli omogućili da stekne pakistansku osobnu iskaznicu.

Proglasi li je sud krivom, Gula bi mogla završiti u zatvoru na 14 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je podnijela zahtjev za pakistanskim dokumentima koristeći se lažnim imenom, kažu u FIA-i. Jedna je od tisuće afganistanskih izbjeglica koja je uspjela zaobići pakistanski kompjuterizirani sustav i dobiti osobnu iskaznicu.

Njezina slavna fotografija snimljena je 1984. u izbjegličkom kampu u sjeverozapadnom Pakistnu u vrijeme sovjetske okupacije Afganistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotograf McCurry pronašao ju je nakon 17 godina u izoliranom afganistanskom selu u kojem se udala za pekara i rodila tri kćeri.

Pakistan je nedavno pokrenuo akciju protiv izbjeglica koji su na prevaru dobili dokumente. NADRA je dosad provjerila 91 milijun osobnih iskaznica i otkrila nešto više od 60 tisuća lažnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pakistan desetljećima pruža utočište ljudima koji su bježali iz te napaćene zemlje od Sovjeta do talibana. Službeno ih je u toj zemlji 1,4 milijuna, a neregistriranih je, procjenjuje se, još milijun.

Od 2009. godine službeni Islamabad pomiče rokove za njihov povratak, ali mnogi strahuju da će ovaj aktualni, u ožujku 2017., biti posljednji. A to ih potiče da pokušaju ishoditi originalne pakistanske dokumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo