'u posljednjoj minuti' / Najtiražniji njemački list: 'Angela Merkel telefonskim pozivom spriječila vojni sukob u Sredozemlju i rat'

Image
Foto: AP Images

I ugledni Frankfurter Allemagne Zeitung komentira spor između Grčke i Turske

23.7.2020.
16:15
AP Images
VOYO logo

U utorak navečer došlo je do spora Grčke i Turske u Sredozemnom moru oko malog otoka Kastelorizo u neposrednoj blizini turske obale, koji je za malo prerastao u oružani sukob. Telefonski poziv Angele Merkel spriječio je rat, "doslovno u posljednjoj minuti", piše njemački tabloid Bild, a prenosi Deutsche Welle.

Bild dalje navodi kako su razlog sukoba probna bušenja u potrazi za naftom i plinom, koje Turska provodi u neposrednoj blizini grčkih otoka i to u zoni koju Grčka smatra svojom „isključivom ekonomskom zonom" (Exclusiv economic zone - EEZ). Riječ je o "morskom području 200 nautičkih milja oko ovog otoka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački najtiražniji dnevni list saznaje i da je „zbog toga u utorak predveče 18 turskih ratnih brodova bilo na putu ka otoku." Bild navodi i da je Grčka svoju vojsku stavila u stanje pune borbene pripravnosti. "Ali, onda se uključila njemačka kancelarka Angela Merkel. Prvo je telefonirala s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a potom i s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Rezultat: Turska je povukla svojih 16 ratnih brodova, ali je dva ipak ostavila u blizini otoka. No to je ipak izazvalo "olakšanje na obje strane Egejskog mora!", naglašava Bild.

I ugledni Frankfurter Allemagne Zeitung komentira spor između Grčke i Turske u istočnom dijelu Sredozemnog mora i također naglašava da je "Angeli Merkel u posljednjem trenutku pošlo za rukom da Atenu i Ankaru skrenuti s kursa vojnog sukoba". "Ali, koliko trajno će to biti je kod Erdogana jednako nejasno kao i kod Putina. No, sa sigurnošću se može pretpostaviti da ruski predsjednik sa zanimanjem prati trajni sukob na južnom krilu NATO-a koji svako malo dođe do usijanja", piše frankfurtski dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo