katastrofa za okoliš / Najveći svjetski zagađivači okoliša svjetske su zvijezde i njihovi privatni avioni. Evo tko je prvi na listi..

Putovanje avionima ekološki je najmanje prihvatljiv način prijevoza

3.8.2022.
7:30
VOYO logo

Ne bi čovjek rekao, ali najveće svjetske zvijezde su i najveći svjetski zagađivači okoliša. Taylor Swift, Kylie Jenner, Jay-z ili Bill Gates koji čak i savjetuje kako izbjeći katatrofu zbog klimatskih promjena.

Razlog su njihovi privatni avioni. Samo Taylor Swift je od siječnja imala više od 170 letova u svom avionu koji emitira sedam puta više stakleničkih plinova - od jedne osobe u komercijalnom avionu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova Maja Oštro Flis razgovarala je i sa Švicarcem koji već godinama zaziva potpuno ukidanje privatnih aviona.

Možda je Jennifer Lopez posljednja koja se pohvalila kako leti svojim privatnim avionom, ali sigurno nije jedina. Gotovo nema zvijezde koja ne leti istim, ili ne posjeduje privatni zrakoplov. Jedno je pravilo - ima se, može se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako podijelite količinu onečišćenja po kilometru i po putniku privatni avioni onda 5 do 14 puta više zagađuju okoliš od običnih, komercijalnih aviona", objašnjava Mario Huber, osnivač projekta banprivatejets.org.

Image
OSJEČANI U AKCIJI /

Svjetski je dan zaštite okoliša. Dok se ne promijenimo, fosilna goriva, plastika i ostali otpad čine život težim

Image
OSJEČANI U AKCIJI /

Svjetski je dan zaštite okoliša. Dok se ne promijenimo, fosilna goriva, plastika i ostali otpad čine život težim

Mario vjeruje u optimizam: već 4 godine radi na tome da se letovi privatnim avionima u potpunosti zabrane. Putovanje avionima ekološki je najmanje prihvatljiv način prijevoza, emisija štetnih plinova po pređenom kilometru najveća je u odnosu na bilo koji drugi oblik transporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni provedu pola dana u privatnim avionima, pola popodneva u letu od New Yorka do Los Angelesa, umjesto da prvom klasom lete u primjerice takvih 300 aviona na istoj relaciji, ali u komercijalnoj varijanti - čine ono što je najgore za okoliš", tvrdi Huber.

Najgore za okoliš čini Taylor Swift koja je prva na listi najvećih zagađivača među zvijezdama. U 170 letova njezin privatni avion ispustio je 800 tona štetnih plinova. Nije jedina: multimilijunašica Kyle Jenner put koji bi prevalila automobilom za 40 minuta - svojim privatnim avionom prešla je za 17. Rekorder je Elon Musk koji je u zraku je često, i kratko, posljednji let trajao mu je samo 5 minuta. Svjesnost o klimatskih promjena mora biti izraženija, poručuju iz Zelene Akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Recimo ako bi zrakoplovnu industriju gledali kao jednu državu, ona bi bila šesta u svijetu po emisijama stakleničkih plinova, dakle ono nakon Sad-a, Kine, Japana itd.", poručila je Marija Mileta, voditeljica komunikacija Zelene akcije .

"Po meni je vrlo licemjerno ako netko zagovara rješenja za klimatske promjene, a s druge strane koristi privatne letove, to je slučaj i kod političara, recimo kada se ide na UN-ove klimatske konferencije, većina političara ide svojim privatnim avionima", tvrdi Mileta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su učinili i Ursula von der Leyen, ali i Bill Gates koji je, zanimljivo, i napisao knjigu o klimatskim promjenama. Mario smatra situacija će biti još gora. Bogataši, milijunaši će letjeti sve većim, ali i sve praznijim avionima.

"Ako bi javnost ukazala na to da je grozno što se stalno voze privatnim avionima, možda bi oni i reagirali. Oni trebaju stalnu podršku od te iste javnosti, jer primjerice nitko onda neće kupiti njihove, proizvode, kozmetiku…", tvrdi Huber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je Kylie Jenner promovirala na društvenim mrežama naišlo je na brojne kritike. Objavila je fotografiju na kojoj se pita hoće li na let svojim, ili privatnim avionom svoga dečka? Čijim je avionom na kraju letjela 17 minuta - nije otkrila.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo