TRAŽE DOŽIVOTNI ZATVOR / Nakon 10 godina suđenja: Čeka se zadnja potvrda je li Karadžić i prema sudu ratni zločinac

Nakon tri godine žalbenog postupka u srijedu će u Haagu biti izrečena pravomoćna presuda Radovanu Karadžiću

20.3.2019.
7:00
VOYO logo

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove koji je zamijenio Haški sud odlučit će o žalbi Radovana Karadžića na 40 godina zatvora na koliko je osuđen 2016. godine. Tužiteljstvo je tražilo doživotni zatvor, a Karadžić oslobađajuću presudu.

Presudu se neće prenositi uživo zbog, kako tvrde na sudu, operativnih razloga, a spekulira se da je razlog  strah od ponavljanja slučaja Slobodana Praljka, koji je na izricanju presude popio otrov. 

Nakon 10 godina suđenja - čeka se zadnja potvrda je li Radovan Karadžić i prema sudu ratni zločinac. Prije tri godine nije bilo dileme. No očekivanja su i gotovo 25 godina poslije zločina različita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovan Karadžić za Srbe je i dalje heroj. Sve je počelo kada je taj podrijetlom Crnogorac, psihijatrijsku karijeru zamijenio političkim vodstvom srpskog naroda u BiH. Ideje iz Beograda Slobodana Miloševića, Karadžić je s Ratkom Mladićem ispunjavao na terenu.

Haški sud ga je proglasio krivim za genocid u Srebrenici,  višegodišnju opsadu Sarajeva, uzimanje UN-ovih pripadnika za taoce, ubojstva i progone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karadžić se na sudu prikazivao kao zagovaratelj mira - onaj koji je branio Europu od muslimanskog fundamentalizma.

A taj mirotvorac od Haškog suda bježao je 13 godina. Nakon što se pod utjecajem SAD-a povukao iz Republike Srpske, pretvorio se u nadriliječnika Dragana Dabića u Beogradu gdje je i uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo je maknuo repić, dugu kosu i bradu, i na suđenju ponovno postao Rašo s Pala. Kao svjedoka pozvao je i Ratka Mladića, koji se tome protivio.

U žalbi Tužiteljstvo je za Karadžića tražilo doživotnu kaznu, on oslobađajuću što prizivaju i neki srpski tabloidi, pozivajući se na utjecaj Rusije da se Karadžića oslobodi, a s obzirom i na to da se promijenilo sudsko  vijeća što je Karadžić tražio. Čak i neki haški suci ne isključuju tu mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo