misteriozno iščeznuo? / Nakon 20 godina potrage: policija u BiH pronašla 'nestalu' originalnu verziju Daytonskog sporazuma

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Policija nije potvrdila identitet uhićene osobe koja je skrivala originalni primjerak povijesnog sporazuma kojim je okončan troipolgodišnji rat u BiH no mediji navode kako je riječ o Željku Kuntošu

31.10.2017.
22:56
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Pripadnici policije Republike Srpske u utorak su pronašli i zaplijenili originalnu verziju Daytonskog sporazuma koja je misteriozno iščezla iz ruku vlasti u Bosni i Hercegovini i za kojom se godinama tragalo, potvrdli su policijski dužnosnici. 

Darko Ilić, predstojnik uprave za organizirani i teški kriminal MUP-a RS izjavio je lokalnim medijima kako je uhićena jedna osoba a u objektu čiji je vlasnik pronađen je original Daytonskog sporazuma na engleskom jeziku kakav je potpisan u Parizu 14. prosinca 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rječ je o primjerku kojega su potpisali tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Policija nije potvrdila identitet uhićene osobe koja je skrivala originalni primjerak povijesnog sporazuma kojim je okončan troipolgodišnji rat u BiH no mediji navode kako je riječ o Željku Kuntošu, bivšem članu osiguranja odnosno vozaču nekadašnjeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njega je policija privela pod sumnjom da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem i zloporabe položaja i ovlasti i predan je tužiteljstvu u Banjoj Luci.

Nakon ceremonije potpisivanja 1995. obavljene u nazočnosti čelnika najutjecajnijih zapadnih zemalja predstavnicima Hrvatske, BiH i SRJ uručen je po jedan primjerak Daytonskog sporazuma na engleskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još 2008. ispostavilo se kako je primjerak tog dokumenta namijenjen BiH netragom nestao na što je upozorio tadašnji član državnog predsjedništva Željko Komšić.

Nešto kasnije i u Beogradu su rekli kako je i njihov primjerak nestao uz pretpostavku kako se do dogodilo tijekom protumiloševićevske pobune 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je jedina država koja je svoj primjerak pohranila na sigurno i uredno ga čuva i danas.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo