TRAŽE POŠTIVANJE PRESUDE / Nakon arbitražne odluke Cerarova vlada neće pristati na nove razgovore

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Slovenija će i nakon objave arbitražne presude nastaviti s diplomatskom ofenzivom, osobito u Europskoj uniji

28.6.2017.
12:18
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Pred za sutra najavljenu odluku arbitražnog suda o graničnom prijeporu Slovenije i Hrvatske, slovenski javni servisi pod utjecajem vlade pozivaju na jedinstvo domaćih političkih snaga u tom pitanju, bez obzira na stranačke boje, te ističu da vlada premijera Mire Cerara neće pristati na nove razgovore o granici koje nudi hrvatska strana, sve dok Zagreb ne prizna arbitražnu presudu - ma kakva ona bila.

Bilo bi najgore za slovenske nacionalne interese da se stranke o tom pitanju podijele. Dijalog s Hrvatskom moguć je samo oko implementacije presude ili da ta presuda bude polazište za razgovore o granici. No, i na to se može pristati tek kad Hrvatska prizna presudu arbitraže koja će biti poznata u četvrtak, navedeno je u srijedu ujutro u komentaru Slovenskog radija o odnosima dviju država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je na spornim dijelovima granice stekla prednost u odnosu na Sloveniju jer je "jednostranim potezima" mijenjala stanje na stanje na terenu u odnosu na ono zatečeno prilikom osamostaljenja dviju država. Zato joj sadašnji "status quo" odgovara, no Slovenija očekuje da niti EU nakon objave presude ne bi smjela ostati po strani, pasivna, nego jasno reći da Hrvatska mora poštovati presudu, ističe se u komentaru objavljenom pred početak glavne informativne emisije Slovenskog radija.

Slovenija je sasvim spremna na događaj koji će nakon 26 godina zacrtati našu južnu granicu. Na takozvanim "državotvornim" ministarstvima koja su za to zadužena vlada gotovo opsadno stanje jer se ništa ne želi prepustiti slučaju, navode prema svojim izvorima vodeći slovenski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome podsjećaju i na više puta ponovljene izjave slovenskih dužnosnika ovih dana da za rasplet nakon objave presude postoji "više scenarija", no da će inzistirati na snažnim diplomatskim sredstvima.

Za Sloveniju je najvažnije da će joj arbitraža dodijeliti izlaz na otvoreno more, navodi koparski dnevnik "Primorske novice", uz očekivanje da će joj pripasti i više površine u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu, te da crta podjele neće ići sredinom zaljeva, kako je to sada slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubljanski tjednik "Reporter", blizak desnoj opozciji, navodi na svom portalu da hrvatski predstavnik neće biti u četvrtak popodne u Haagu na proglašenju arbitražne odluke niti preuzeti presudu jer Zagreb postupak smatra kompromitiranim i bez ikakvog utjecaja, ali da Ljubljana očekuje kako će Zagreb na kraj ipak morati pristati na presudu, makar pod pritiskom vodećih zemalja Europske unije.

Kako dodaje "Reporter", pozivajući se na svoje neimenovane "obavještajne izvore", opaženo je da se Hrvatska sprema kako bi snagama sigurnosti "zaštitila" područja pod svojom kontrolom koja bi prema arbitražnoj presudi mogla biti dodijeljena Sloveniji, no da slovenska vlada to odbija komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda koju će u četvrtak popodne javnosti objaviti predsjednik arbitražnog suda Gilbert Guillaume napisana je na više od 500 stranica i o njenom će sadržaju već u jutarnjim satima biti obaviještena slovenska vlada, prenose slovenski mediji.

Pripreme za proglašenje arbitražne presude u zaduženim se ministarstvima odvijaju vrlo užurbanim tempom, no u vladi službeno samo tvrde kako je sve spremno, da se pripreme odvijaju "bez ikakve drame", te da će tako ostati i dan nakon što presuda bude poznata, navodi ljubljansko "Delo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema našim informacijama, slovenska i hrvatska vlada presudu će dobiti u četvrtak u ranim jutarnjim satima. O njenom će sadržaju u glavnim crtama odmah najprije biti obaviješten predsjednik vlade Miro Cerar, a onda i ostali dužnosnici", navodi vodeći slovenski list.

Nakon toga, navodi "Delo", Cerar će o sadržaju presude i implikacijama obavijestiti predsjednike svih političkih stranaka, na zatvorenom sastanku u parlamentu koji počinje u 14 sati i 30 minuta, te ih pozvati na jedinstvo i uravnoteženost u izjavama. Slovenska će politika ubuduće u vezi s arbitražom djelovati "po načelima postupnosti, srazmjernosti i suzdržanosti", navodi slovenski list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informaciji "Dela", slovensko stanovništvo koje živi u pograničnim krajevima na koje se odnosi arbitraža dobit će detaljne informacije kako se ponašati i postupati, ali se incidenti ne očekuju jer je ta populacija - kako navodi list - navikla na suživot i suradnju, a za nevolje vezane za granicu često optužuuje političare i elite u Zagrebu i Ljubljani.

Slovenija će i nakon objave arbitražne presude nastaviti s diplomatskom ofenzivom, osobito u Europskoj uniji, kojom će dokazivati da Hrvatska presudu mora priznati, da je arbitraža obvezuje kao međunarodni važeći sporazum, da je arbitražni sporazum iz 2009. godine ispunio i "nacionalni interes" Slovenije da ima pristup otvorenom moru i "nacionalni interes" Hrvatske da pristupi Europskoj uniji, te da je Europska unija zapravo "sponzor" ili jamac tog sporazuma kao međunarodnog ugovora, prenose najvažniji slovenski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe se pri tome i jučerašnja izjava ministra vanjskih poslova Karla Erjavca tijekom posjeta Švedskoj, u okviru njegovih posjeta europskim prijestolnicama i lobiranja za primjenu arbitražne presude. "Arbitražni sud već je ranije donio odluku da Hrvatska nema temelja za izlazak iz arbitraže. Zato će arbitražni sud izdati nepristrani i pravedni pravorijek o granici na moru i na kopnu. 

Poziv da se presuda poštuje bio bi od iznimnog značenja za kredibilnost Europske unije na području međunarodnog prava, ali i  potvrda da prihvaćene dogovore i međunarodno pravo treba poštivati. U isto vrijeme to će biti i značajna poruka za cijelu regiju zapadnog Balkana, gdje postoji još mnogo nedefiniranih granica", kazao je Erjavec švedskoj ministrici vanjskih poslova, a prenijeli mediji i slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo