osnivač wikileaksa niječe optužbe / Nakon dva dana završeno Assangeovo saslušanje za navodno silovanje u Švedskoj

Image
Foto: AP

Nisu objavljene nikakve pojedinosti o tijeku saslušanja, budući da se švedsko državno odvjetništvo pozvalo na tajnost istražnog postupka

15.11.2016.
19:17
AP
VOYO logo

Saslušanje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, optuženog za silovanje u Švedskoj, završilo se u utorak u Londonu nakon dva dana, u okviru slučaja s višestrukim pravnim, medijskim i diplomatskim zaokretima.

Image
POČELO SASLUŠANJE /

Assange prvi put sudu iznio svoju verziju događaja oko optužbi za silovanje: 'Želi obraniti svoju čast'

Image
POČELO SASLUŠANJE /

Assange prvi put sudu iznio svoju verziju događaja oko optužbi za silovanje: 'Želi obraniti svoju čast'

Saslušanje održano u ekvadorskom veleposlanstvu u kojem se 45-godišnji Australac sklonio 2012. vodio je ekvadorski državni odvjetnik u nazočnosti švedske kolegice Ingrid Insgren, zamjenice suca istražitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu objavljene nikakve pojedinosti o tijeku saslušanja, budući da se švedsko državno odvjetništvo pozvalo na tajnost istražnog postupka.

"Ekvador će pisanim putem poslati mišljenje švedskim državnim odvjetnicima. Kada se pripremi optužnica državni odvjetnici će donijeti odluku o nastavku predistražnog postupka", navodi se u priopćenju odvjetništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Assangeov švedski odvjetnik Per Samuelsson, kojemu nije bilo dopušteno da sudjeluje na saslušanju, rekao je za AFP da će "osporiti" odluku da mu se ne odobri dolazak na saslušanje.

Assange niječe optužbe za silovanje za koje ga je Švedska optužila u kolovozu 2010. Kako navodi WikiLeaks, "u cijelosti je surađivao" u saslušanju koje je odavno zatražio, ali ga državno odvjetništvo godinama odbijalo provesti u ovakvim uvjetima u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On želi dobiti mogućnost da skine ljagu sa svog imena (...) i nada se da će se odustati od predistrage nakon saslušanja".

Prvo saslušanje planirano sredinom listopada odgođeno je na zahtjev Assangea koji se pozivao na nedostatna jamstva za svoju zaštitu i obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Assange (45) se sklonio u ekvadorskom izaslanstvu kako bi izbjegao uhićenje te ističe da su optužbe politički motivirane i tvrdi da su žene pristale na spolni odnos s njime.

Odbio je otići u Švedsku na ispitivanje, strahujući da bi bio izručen SAD-u zbog toga što je na WikiLeaksu objavio 500.00 tajnih vojnih dosjea o ratovima u Iraku i Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedski tužitelji odustali su prošle godine od istrage zbog seksualnog napada jer je nakon pet godina na snagu stupila zastara. No i dalje ga žele ispitati zbog optužbi za silovanje, za što zastara nastupa nakon 10 godina.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo