Izlazak iz blokade / Nakon dvije godine političke krize, Makedonija napokon dobiva novu vladu

Image
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Makedonija je bez funkcionirajuće vlade od 2015., kada je izbila kriza zbog skandala oko prisluškivanja koji je s vlasti srušio vladajući nacionalistički VMRO-DMPNE

30.5.2017.
10:55
Srdjan Ilic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik makedonskog parlamenta Talat Xhaferi zakazao je sjednicu za danas u 11 sati, jedina će točka na dnevnom redu biti izbor nove Vlade, nakon što je mandatar Zoran Zaev u nedelju predložio njezin sastav i program rada.

Jučer je održan koordinativni sastanak svih parlamentarnih stranaka, osim dosadašnje vladajuće stranke VMRO-DPMNE, koja ne priznaje izbor Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta. Oni su odlučili ipak sudjelovati na današnjoj sjednici jer, kako su rekli, "mandat i povjerenje koje su dobili od građana trebaju opravdati zastupajući njihov interes".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Nakon izbora Xhaferija za predsjednika parlamenta: prosvjednici upali u parlament

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Makedonija će napokon dobiti vladu: rješenje nakon dvogodišnje političke blokade

>> Najzagađenije zemlje Europe nalaze se u našem susjedstvu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandatar bi na početku zasjedanja trebao obrazložiti program i prijedlog za sastav vlade, zatim slijedi rasprava i glasanje za izbor nove vlade, koje je javno. Vlada će biti izabrana ukoliko za nju glasa većina, odnosno 61 od ukupno 120 zastupnika. Osim mandatara Zaeva, u Vladi je predloženo 17 ministara iz njegove stranke, Socijaldemokratskog saveza, šest ih je iz Demokratske unije za integraciju Alija Ahmetija i dvojica iz udruge Albanaca. 

Makedonija je bez funkcionirajuće vlade od 2015., kada je izbila kriza zbog skandala oko prisluškivanja koji je s vlasti srušio vladajući nacionalistički VMRO-DMPNE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo