Unatoč rastućim tenzijama / Nakon dvije godine pritvora Venezuela oslobodila Josha Holta: 'Na putu je za SAD'

Image
Foto: AP Images

Oslobađanje Holta, mormonskog misionara iz Utaha, dogodilo se usprkos prošlotjednom rastu tenzija između Sjedinjenih Država i Venezuele zbog protjerivanja diplomata, činjenice da Washington ne priznaje izbornu pobjedu Nicolasa Madura i da je nametnulo nove sankcije venezuelskoj vladi

26.5.2018.
22:30
AP Images
VOYO logo

Venezuelska vlada u subotu je potvrdila da je nakon dvije godine pritvora oslobodila Josha Holta, Amerikanca optuženog za navodno ilegalno posjedovanje oružja i da je on sa suprugom na putu za Sjedinjene Države. 

Predsjednik Nicolas Maduro naredio je oslobađanje što je "potez" koji bi trebao omogućiti dijalog između službenog Caracasa i Washingtona, objasnio je venezuelski ministar komunikacije Jorge Rodriguez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na putu su za Sjedinjene Države", rekao je ministar u izjavi novinarima.

Oslobađanje Holta, mormonskog misionara iz Utaha, dogodilo se usprkos prošlotjednom rastu tenzija između Sjedinjenih Država i Venezuele zbog protjerivanja diplomata, činjenice da Washington ne priznaje izbornu pobjedu Nicolasa Madura i da je nametnulo nove sankcije venezuelskoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije u subotu vijest o oslobađanju objavio je u SAD-u senator savezne države Utah Orrin Hatch, a na Twitteru je najavu pozdravio predsjednik Donald Trump. 

"Dobre vijesti o oslobađanju američkog taoca iz Venezuele. Trebao bi večeras sletjeti u Washington i oko 19 sati biti u Bijeloj kući sa svojom obitelji. Divni ljudi Utaha bit će presretni", napisao je Trump na Twitteru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hatch je na svom profilu na istoj društvenoj mreži objavio priopćenje u kojem je naglasio da je oslobađanje misionara rezultat dvije godine lobiranja, pa je dodao da će se s njim u SAD vratiti i njegova supruga Thamy.

Vlasti Venezuele uhitile su Holta u lipnju 2016. dok je bio u toj južnoameričkoj državi radi vjenčanja. Optužen je zbog ilegalnog posjedovanja oružja, no njegova obitelj tvrdi da mu je to namješteno, a SAD je optuživao Caracas da ga je koristio kao adut u pregovorima o sankcijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američke vlasti optužuju Madurovu vlast za masovnu korupciju i gušenje demokracije i oporbe. Maduro tvrdi da Washington urotom nastoji svrgnuti njegovu socijalističku vladu i da je zaplijenio velike naftne rezerve Venezuele, koja je članica OPEC-a. 

Za goleme gospodarske teškoće poput hiperinflacije i nestašice hrane i lijekova koja je pokrenula masovnu emigraciju Venezuelaca,  Maduro krivi SAD i optužuje ga da je pokrenuo protiv Venezuele "trgovinski rat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon predsjedničkih koje su oporba i Zapad proglasili nedemokratskima i namještenima jer je ponovno izabran Maduro uz vrlo nisku izlaznost,  SAD je nametnuo nove sankcije Madurovu režimu. Gotovo svi vladini čelnici pogođeni su europskim i  američkim sankcijama, pa i sam  Maduro. 

SAD koji kupuje trećinu venezuelske sirove nafte, već je prijetio naftnim embargom Venezueli, a zabranio je nakon izbora 20. svibnja svojim državljanima sve transakcije vezane uz golemi venezuelski dug. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo