POGINULE 162 OSOBE / Nakon godinu dana otkriven uzrok nesreće: zrakoplov Air Asije srušio se zbog tehničkog kvara

Image
Foto: AP

Zrakoplov Air Asije, koji je 28. prosinca 2014. iz indonezijskog grada Surabayje letio u Singapur, nestao je s radarskih zaslona pola sata nakon polijetanja, nakon što je zatražio dopuštenje za povećanje visine zbog teških meteoroloških uvjeta

1.12.2015.
11:02
AP
VOYO logo

Nesreća u prosincu prošle godine u kojoj se zrakoplov Air Asije srušio u Javansko more u Indoneziji, pri čemu su poginule 162 osobe, u najvećoj je mjeri posljedica tehničkog kvara na upravljačkom sustavu Airbusa A320-200, rekli su u utorak indonezijski istražitelji u završnom izvješću.

Zbog višekratnih problema s upravljačkim sustavom piloti su, u veoma lošim vremenskim prilikama, isključili automatski pilot kako bi otklonili problem, nakon čega su izgubili nadzor nad letjelicom, izvijestio je Nacionalni odbor za sigurnost u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završnom izvješću, automatski pilot je isključen zbog stalnog oglašavanja uzbune koje je nastalo zbog pukotine u varu na navigacijskom sustavu koji pomaže u kontroli pokreta upravljačke ručice.

Kada se signal za uzbunu oglasio četvrti put piloti su uključili automatske sklopke na dijelu kontrolnog sustava pokušavajući ga ponovo aktivirati. Tim potezom su isključili automatski pilot nakon čega je letjelica počela gubiti stabilnost, navodi se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon kasnijih poteza posade zrakoplov se više nije dao kontrolirati", što je prouzročilo "dulji prekid struje" u letjelici, zbog čega ga posada više nije mogla kontrolirati, obrazlaže se u izvješću.

Airbus A320-200 koji je 28. prosinca 2014. iz indonezijskog grada Surabayje letio u Singapur nestao je s radarskih zaslona pola sata nakon polijetanja, nakon što je zatražio dopuštenje za povećanje visine zbog teških meteoroloških uvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indonezija ima slabe rezultate na polju zračne sigurnosti. U kolovozu se putnički zrakoplov srušio u planinama u Papui pri čemu su poginula sva 54 putnika. U lipnju se indonezijski vojni zrakoplov u kojemu si bili članovi obitelji vojnika i civili srušio na četvrt u gradu Medanu, pri čemu su poginule 142 osobe, među njima dvadesetak stanovnika te četvrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo