KRIZA U MAKEDONIJI / Nakon izbora Xhaferija za predsjednika parlamenta: prosvjednici upali u parlament

Prosvjednici su u četvrtak navečer ušli u zgradu makedonskog parlamenta, nakon što su socijaldemokrati i albanske stranke glasovali za izbor Talata Xhaferija, za predsjednika makedonskog parlamenta

27.4.2017.
20:39
VOYO logo
Image

Prosvjednici ušli u zgradu makedonskog parlamenta

Image

Prosvjednici ušli u zgradu makedonskog parlamenta

Razbješnjena gomila je probila u Sobranje a navodno je lakše ranjen čelnik socijaldemokrata Zoran Zaev, kao i potpredsjednik te stranke Damjan Mančevski.

Televizijske snimke, piše Reuters, pokazuju Zaeva s krvavim tragom na lijevoj strani čela, nakon što je udaren šakom u glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina u makedonskom parlamentu koju čine SDSM Zorana Zaeva i albanske stranke izabrala je u četvrtak Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta, a pristaše pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upali su u zgradu parlamenta gdje ih je sigurnosna služba spriječila da se popunu u glavnu prostoriju.

Do izbora Talata Xhaferija došlo je nakon što je predsjedavajući Sobranja Trajko Veljanovski prekinuo sjednicu, na čijem dnevnom redu nije bio izbor novog predsjednika, piše Tanjug te pojašnjava da je potom najstariji zastupnik preuzeo predsjedanje, stavio izbor na dnevni red, pa je potom Xhaferi i izabran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prostoriji su ostali zastupnici VMRO-DPMNE-a bivšeg premijera Nikole Gruevskog koji su uzvikivali "Ovo je puč".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Makedoniji vlada dugotrajna kriza koja je ponovno raspirila i etničke napetosti. Makedonija je 11. prosinca održala prijevremene izbore ali oni nisu riješili problem. Nacionalistička stranka VMRO, na vlasti od 2006., blokirala je oporbene socijaldemokrate (SDSM) da preuzmu vlast.

SDSM, koji je osvojio 49 mjesta od ukupno 120, dva manje od VMRO-a, postigao je dogovor o koalicijskoj vladi s tri albanske stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, predsjednik Gjorge Ivanov, saveznik VMRO-ova vođe Nikole Gruevskog, odbio je dati mandat za sastavljanje vlade čelniku socijaldemokratska Zoranu Zaevu.

Zajedno s Gruevskim optužuje Zaeva i albanske stranke da dovode u pitanje opstojnost zemlje jer njihov koalicijski dogovor predviđa da albanski postani drugi službeni jezik u cijeloj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo