izvanredno stanje / Nakon napada, Francuska odlučila prekršiti Europsku konvenciju o ljudskim pravima

Image
Foto: AP

Kršenje nekih odredba Konvencije predviđeno je člankom 15 u slučaju rata ili druge javne opasnosti koja prijeti životu nacije i država koja poduzme takve mjere dužna je o svojoj odluci obavijestiti Vijeće Europe

27.11.2015.
14:58
AP
VOYO logo

Francuska je obavijestila Vijeće Europe "da je odlučila prekršiti Europsku konvenciju o ljudskim pravima" zbog izvanrednog stanja koje je proglasila nakon terorističkih napada u Parizu, objavila je ta paneuropska organizacija.

Francuske vlasti obavijestile su glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjorna Jaglanda da su donijele "određen broj mjera", za koje postoji mogućnost "da krše određena prava zajamčena (Europskom) Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršenje nekih odredba Konvencije predviđeno je člankom 15 "u slučaju rata ili druge javne opasnosti koja prijeti životu nacije" i država koja poduzme takve mjere dužna je o svojoj odluci obavijestiti Vijeće Europe. 

Ta najstarija paneuropska organizacija nije nadležna arbitrirati o utemeljenosti takva poteza no Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu koji je jamac Konvencije, može se izjašnjavati o valjanosti ukidanja pojedinih njezinih odredaba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je proglasila izvanredno stanje 13. studenoga navečer nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno 130, a ranjeno više od 350 osoba. Parlament je odlučio izvanredno stanje produljiti do kraja veljače. 

Ministar unutarnjih poslova Bertnard Cazeneuve podsjetio je u četvrtak da izvanredno stanje "nije odbacivanje pravne države jer pravna država to i predviđa". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo