KRATKOROČNO RJEŠENJE / Nakon povijesnog pada, cijene nafte se polako stabiliziraju: Najveći su doslovno zatvorili pipe

Image
Foto: RTL

Smanjene proizvodnje pomaže, ali se pretrpanost zalihama neće tako skoro razriješiti

24.4.2020.
10:44
RTL
VOYO logo

Nakon dramatičnog tjedna kada su cijene nafte pale ispod nule prvi put u povijesti, situacija se polako stabilizira zbog smanjenje prozivodnje, što je reakcija na smanjenu potražnju dok diljem svijeta traju karantene zbog koronavirusa, prenosi Bloomberg.

Projekcije za New York u lipnju se penju već četvrti dan prema cijeni od 17 dolara po barelu, nakon što je ugovor za svibanj pao na -40.32 dolara u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SAD-u se već počinje sa zatvaranjem starih i zaustavljanjem crpljenja novih izvora. Takve mjere mogle bi smanjiti proizvodnju za 20 posto, dok su iz Kuvajta i Alžira javljaju da će proizvodnju smanjiti i ranije nego što je potrebno prema OPEC+ dogovoru.

Usprkos tome, pretrpanost zalihama neće se tako brzo razriješiti te još uvijek postoji rizik od novih padova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neuravnoteženost je vidljiva i po činjenici da rafinerije traže brodove na kojima mogu skladištiti benzin i mlazno gorivo.

Još uvijek nema indikacija kada bi se potražnja mogla vratiti na normalne razine, a potencijalna produžena nesigurnost tržišta će preoblikovati industriju za iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolaps sektora pratiti će najslabiji oporavak u povijesti, govore iz Svjetske banke, dok je konzultantska firma Rystad Energy po četvrti put revidirala procjene potražnje od ožujka.

"Čini se da, zbog manjih raspona trgovanja, vidimo stabilniju okolinu", rekao je Michael McCarthy, šef marketinške strategije u CMC Markets Asia Pacific i dodao je je smanjena proizvodnja “veoma konstruktivno rješenje” te da se cijena za WTI sirovu naftu kratkoročno kreću između 15 do 20 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WTI sirovina se za lipanj popela za 2,6 posto na 16,93 dolara po barelu, a za Brent za 1,4 posto na 21.63 dolara po barelu.

Otvaranje kineske ekonomije moglo bi povećati potražnju, ali su nacionalne rezerve doslegle razinu zbog koje će teško biit moguće održati trenutnu količinu uvoza, rekli su iz firme Sanford C. Bernstein & Co i dodali da su rezerve Kine dosegle oko 1,3 milijarde barela, što je više od 1,15 milijardi barela u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tržišta nafte bore se sa situacijom, a neki ograničavaju mogućnost klijenta da kupuju po referentnim cijenama sirove nafte kako bi se ublažio gubitak, prenosi Bloomberg.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo