NEREDI U DEN HAAGU / Nakon smrti pritvorenika, izbili neredi: stotine se tukle s policijom

Image
Foto: Twitter

Neredi su izbili nakon što je u policijskom pritvoru umro 42-godišnji turist Mitch Henriquez. Uhićen je tijekom jednog festivala zbog toga što je navodno imao oružje, a ubrzo nakon uhićenja je preminuo

30.6.2015.
14:34
Twitter
VOYO logo

Jedna je osoba ozlijeđena, a više ih je uhićeno u neredima u Den Haagu koji su izbili nakon smrti muškarca u policijskom pritvoru, objavila je u utorak nizozemska policija.

Stotine prosvjednika tukle su se s policijom u ranim jutarnjim satima u utorak, rekao je policijski glasnogovornik. Ozlijeđen je najmanje jedan policajac, a uhićeno je 16 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Den Haaga Jozias van Aartsen pozvao je na smirenje stanja, a nizozemski ministar unutarnjih poslova Ronald Plasterk obećao je vlastima Arube detaljnu istragu slučaja.

"Pozivam svakoga da ostane miran i da ne dopusti da osjećaji nemoći i bijesa prerastu u nasilje i rušenje", rekao je Van Aartsen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neredi su izbili nakon što je u policijskom pritvoru umro 42-godišnji Mitch Henriquez, turist s nizozemskog karipskog otoka Arube. Uhićen je tijekom jednog festivala u nedjelju zbog toga što je navodno imao oružje, a ubrzo nakon uhićenja je preminuo. Video snimke uhićenja pokazuju kako četiri policajca silom odvode uhićenika. Razlog uhićenja nije poznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo nakon što se saznalo da je uhićenik umro, počeli su prosvjedi. Prosvjednici su uzvikivali "policija ubojice", bacali kamenje i petarde na policajce, razbijali izloge i palili automobile, na što je policija uzvratila vodenim topovima.

Prosvjed je organiziran putem društvenih medija, a u njemu su sudjelovali useljenici iz Maroka i Tuske i njihovi potomci, tvrdeći kako su svakodnevno žrtve policijske diskriminacije. Među prosvjednicima je bilo i huligana iz nogometnih navijačkih skupina, a neki su izvikivali antisemitske parole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haaška policija posljednjih je godina izvrgnuta optužbama za rasizam i nasilje.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo