Kancelarka otišla, dolaze novi / Nakon SPD-a i liberali izglasali 'semafor' koaliciju za Njemačku poslije Merkel. Ostalo im je još samo jedno

Image
Foto: AP

Njemački liberali uvjereni da sa Zelenima i SPD-om mogu Njemačku 'izvući iz krize', dovesti do 'socijalno-ekološke tržišne ekonomije'

5.12.2021.
16:10
AP
VOYO logo

Liberalno-demokratska stranka (FDP) je na izvanrednom kongresu u nedjelju velikom većinom od 92 posto prihvatila koalicijski ugovor a time i ulazak u koalicijsku vladu sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) i strankom Zeleni.

"Ovaj kongres nas uvodi u novo presudnu razdoblje u povijesti FDP-a: liberali preuzimaju odgovornost za zemlju u jednom kriznom trenutku. Mi želimo modernizirati našu zemlju i povesti ju naprijed", rekao je nakon objavljivanja rezultata glasanja na kongresu glavni tajnik FDP-a Volker Wissing.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik FDP-a Christian Lindner je prije toga pohvalio način na koji su vođeni višemjesečni pregovori sa SPD-om i zelenima.

"Već mi je način na koji su vođeni razgovori ulio nadu u to da su istinske promjene u ovoj zemlji moguće", rekao je Lindner, koji bi u novoj vladi trebao obnašati funkciju ministra financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćajući se poslanicima kongresa, koji se najvećim dijelom odvijao virtualno, on je naglasio kako mnogo toga u koalicijskom ugovoru nosi liberalni pečat poput planova za individualni napredak kroz bolje obrazovanje, digitalizaciju Njemačke, solidne financije kao i težnju ka promjenama koje će uroditi "socijalno-ekološkim tržišnim gospodarstvom".

SPD je na izvanrednom kongresu u subotu s gotovo 99 posto glasova prihvatio koalicijski sporazum a time i ulazak u vladu s liberalima i zelenima. Stranka Zeleni do sutra provodi ispitivanje stranačke baze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicijski ugovor bi trebao biti potpisan u utorak a u srijedu bi na redovnoj sjednici novi saziv Bundestaga trebao izabrati kandidata SPD-a Olafa Scholza za novog njemačkog kancelara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo