bijeg zbog sankcija / Bili smo u Crnoj Gori, Rusi je napuštaju s jahtama, građani kažu: 'Da ih nije bilo, ne bi bilo mnogih stvari koje su sada ovdje'

Image
Foto: RTL

Francuska vlada već je zaplijenila jahtu vlasnika ruske naftne kompanije Rosneft Igora Sečina

3.3.2022.
21:55
RTL
VOYO logo

Na udaru su brojni ruski oligarsi bliski ruskom predsjedniku. Francuska vlada zaplijenila je jahtu Igora Sečina, vlasnika ruske naftne kompanije Rosnjeft, na jugu Francuske. Rusi su rado viđeni gosti i u Crnoj Gori - pokupovali su brojne hotele, usidrili svoje skupocjene jahte. No, nakon što im je i crnogorska vlada uvela sankcije - susjede napuštaju brzinom svjetlosti. 

Prije dva dana u tivatski zaljev iz Barcelone, stigla je 75-metarska ljepotica ruskog milijardera Vagita Alekperova. No, Crnogorci su digli sankcije, a jahta sidro. Svi se pitaju kako je uspjela isploviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Povodom uplovljavanja superjahte u vlasništvu Vagita Alekperova, obavještavamo da se on do danas u 13 sati, nije nalazio na spisku osoba obuhvaćenim EU sankcijama'', priopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore. 

Iako se očekivao velik broj ruskih jahti, u  luksuznoj marini u Tivtu - svi su bez komentara. S tivatske rive vidi se tek jahta jednog od najbogatijih Ukrajinaca Igora Kolmoiskija, a do njega, kako doznajemo, sad već bivša jahta ruskog oligarha Olega Deripaska

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBRATIO SE RUSKOM PREDSJEDNIKU /

Zelenskij pozvao Putina na razgovor: 'Sjedni sa mnom, samo ne za 30-metarski stol kao s Macronom'

Image
OBRATIO SE RUSKOM PREDSJEDNIKU /

Zelenskij pozvao Putina na razgovor: 'Sjedni sa mnom, samo ne za 30-metarski stol kao s Macronom'

U razgovoru s mještanima brojni otkrivaju kako i nisu zadovoljni sankcijama prema Rusiji pogotovo jer će to naštetiti njihovom turizmu. 

''Što kažu da nema Rusa, tj. da ih nije bilo, ne bi bilo mnogih stvari koje su sada ovdje tipa ono turizam je procvjetao otkako su Rusi došli tako da to je činjenica'', izjavio je Sergej Božin, voditelj marketinga konobe u Tivtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nigdje nema Rusa, ni u Herceg Novi da se parkira ni u Kotor svi su ovdje kod nas jer je dobra marina i sve, al sad je to baš ono loše, preloše'', komentirala je Fazlija Korpejević iz Crne Gore. 

Ljubav između Crne Gore i Rusije počela je još 2006. kada je Rusija među prvim zemljama priznala crnogorsku neovisnost, a veza je počela pucati kada je Crna Gora kritizirala aneksiju Krima. O sankcijama - građani podijeljeni: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zato što smo mi toliko mali da nema potrebe da tim nekim velikim silama zamjeramo'', kazao je Dragan iz Tivata. 

''Šta, šta Crna Gora, mala zemlja može da uradi Rusiji? To je prva stvar, a druga stvar mislim da ne bi trebala da se miješa u ruske poslove i u obranu samo ruskog stanovništva'', smatra Marija Živković iz Berane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Podržavam sve što će suzbiti rat i ubijanje nevinih ljudi. Pa svi će izgubiti cijela Europa će izgubiti. Tu se ide na kartu gubitka, a ne dobitka'', komentirala je Sandra Popović iz Kotora. 

A gube ruski oligarsi, i to prema procjeni Forbesa, do sada su lakši za 126 milijardi dolara. Francuska vlada već je zaplijenila jahtu vlasnika ruske naftne kompanije Rosneft Igora Sečina. Sve više jahti sada putuje na Maldive - kako europske zemlje ne bi igrale joker kartu - skupi ih sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo