Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
UNESCO: 'Ugledajte se na njih!'

Nakon svjedočenja razaranju od strane Islamske države, Talijani osnovali 'odred za baštinu'

Italija je snažna zagovornica formiranja tzv. "mirovnih snaga UN-a za kulturu" otkako je svijet svjedočio šokantnom razaranju drevne povijesne baštine na područjima pod kontrolom tzv. Islamske države

Image
Foto: AP Images
Hina/ 17.2.2016. u 8:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Italija je UNESCO-u stavila na raspolaganje skupinu stručnjaka koji će raditi na spašavanju spomenika i umjetničkih djela iz ratnih zona i područja prirodnih katastrofa. 

Italija je snažna zagovornica formiranja tzv. "mirovnih snaga UN-a za kulturu" otkako je svijet svjedočio šokantnom razaranju drevne povijesne baštine na područjima pod kontrolom tzv. Islamske države. 

Talijansko ministarstvo kulture priopćilo je da se radi o 60-članoj skupini koju će sačinjavati pripadnici policijskog odjela za spomeničku baštinu, povjesničari umjetnosti i restauratori. U kasnijoj fazi skupini će se pridružiti i akademici. Skupina će biti na raspolaganju UNESCO-u. 

Plan podsjeća na američki "Odred za baštinu" koji je krajem Drugog svjetskog rata pronalazio i spašavao europske umjetnine od nacista. Njihov rad prikazan je holivudskom hitu iz 2014. s Georgeom Clooneyjem u glavnoj ulozi. 

Talijanski "odred" obučen je za djelovanje u opasnim situacijama i sposoban za brzu procjenu štete, izradu restauratorskih i konzervatorskih planova, prijevoz umjetnina iz opasnih zona i sprečavanje pljačke. 

UNESCO je pozvao druge zemlje da se ugledaju na Italiju kako bi se pojačala sposobnost odgovora međunarodne zajednice na prijetnje povijesnoj baštini diljem svijeta. 

Hina/ 17.2.2016. u 8:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
počasni susjed

Orban podržao Dodika u kandidaturi za Predsjedništvo: 'Ponosan sam na naše prijateljstvo, on želi očuvati mir'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba