UNESCO: 'Ugledajte se na njih!' / Nakon svjedočenja razaranju od strane Islamske države, Talijani osnovali 'odred za baštinu'

Image
Foto: AP Images

Italija je snažna zagovornica formiranja tzv. "mirovnih snaga UN-a za kulturu" otkako je svijet svjedočio šokantnom razaranju drevne povijesne baštine na područjima pod kontrolom tzv. Islamske države

17.2.2016.
8:38
AP Images
VOYO logo

Italija je UNESCO-u stavila na raspolaganje skupinu stručnjaka koji će raditi na spašavanju spomenika i umjetničkih djela iz ratnih zona i područja prirodnih katastrofa. 

Italija je snažna zagovornica formiranja tzv. "mirovnih snaga UN-a za kulturu" otkako je svijet svjedočio šokantnom razaranju drevne povijesne baštine na područjima pod kontrolom tzv. Islamske države. 

Talijansko ministarstvo kulture priopćilo je da se radi o 60-članoj skupini koju će sačinjavati pripadnici policijskog odjela za spomeničku baštinu, povjesničari umjetnosti i restauratori. U kasnijoj fazi skupini će se pridružiti i akademici. Skupina će biti na raspolaganju UNESCO-u. 

Plan podsjeća na američki "Odred za baštinu" koji je krajem Drugog svjetskog rata pronalazio i spašavao europske umjetnine od nacista. Njihov rad prikazan je holivudskom hitu iz 2014. s Georgeom Clooneyjem u glavnoj ulozi. 

Talijanski "odred" obučen je za djelovanje u opasnim situacijama i sposoban za brzu procjenu štete, izradu restauratorskih i konzervatorskih planova, prijevoz umjetnina iz opasnih zona i sprečavanje pljačke. 

UNESCO je pozvao druge zemlje da se ugledaju na Italiju kako bi se pojačala sposobnost odgovora međunarodne zajednice na prijetnje povijesnoj baštini diljem svijeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo