VRUĆINA NE JENJAVA / Nakon tjedna s temperaturama preko 40°C, požari po Španjolskoj, zbog suše i u Italiji, čak i oko Berlina

Image
Foto: ASSOCIATED PRESS

Spasilačke službe nastavljaju se boriti protiv požara uz Španjolskoj, dok val vrućine koji je stigao ranije nego inače počinje jenjavati

19.6.2022.
16:19
ASSOCIATED PRESS
VOYO logo

Više požara bukti u Španjolskoj gdje su u nedjelju temperature ipak malo niže nakon tjedna ekstremnih vrućina, u Njemačkoj požar gori blizu Berlina, a Italija je žestoko pogođena sušom, javljaju u nedjelju agencije. Spasilačke službe nastavljaju se u nedjelju boriti protiv više požara uz Španjolskoj, dok val vrućine koji je stigao ranije nego inače počinje jenjavati.

Najveći šumski požar uništio je dosad više od 25.000 hektara u planinskom masivu Sierra de la Culebra u regiji Castilja i Leon, javile su regionalne vlasti. Zbog požara koji je izbio u srijedu moralo je biti evakuirano 14 sela, odnosno više stotina ljudi. Njima je u nedjelju dopušten povratak zbog povoljnije situacije, rekli su lokalni dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EVAKUIRANI STANOVNICI /

Bjesnili požari na grčkom otoku: U gašenju sudjelovalo 70 vatrogasaca, devet aviona i četiri helikoptera

Image
EVAKUIRANI STANOVNICI /

Bjesnili požari na grčkom otoku: U gašenju sudjelovalo 70 vatrogasaca, devet aviona i četiri helikoptera

Više je cesta ponovno otvoreno, kao i željeznička linija između Madrida i Galicije koja je u subotu bila privremeno zatvorena. U drugim dijelovima zemlje šumski požari gore u Kataloniji i u Navari, regiji u kojoj su i u nedjelju temperature ekstremno visoke.

Temperature više od 40 stupnjeva Celzija zabilježene su u Španjolskoj cijeli tjedan, ali su u nedjelju pale u većem dijelu zemlje. U Njemačkoj vatra koja gori u šumovitom predjelu jugozapadno od Berlina proširila se dalje na jug, ali požar postaje sve slabiji, rekao je u nedjelju ujutro glasnogovornik vatrogasne postrojbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Helikopter je izmjerio područje. Zahvaćeno je oko 100 do 110 hektara. Vatra se proširila na jug/jugoistok", rekao je.

Zabrinutost izazivaju naleti vjetra koji se predviđaju kasnije u nedjelju. Sve veća suša pogađa i Italiju, a regije na sjeveru zahtijevaju od države da proglasi izvanredno stanje. Ministar poljoprivrede Stefano Patuanelli rekao je ovaj vikend da je proglašavanje izvanrednog stanja "neizbježno", prenosi talijanska novinska agencija Ansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tom će pitanju na sastanku idućeg tjedna u Rimu raspravljati regionalni čelnici s vladom. U raznim dijelovima te mediteranske zemlje kiša nije pala oko četiri mjeseca. Rijeka Po ima najniži vodostaj u zadnjih 70 godina. Nedostatak vode mogao bi utjecati na slabiju žetvu u Pijemontu, Lombardiji i Emiliji-Romagni.

Na mnogim mjestima rezervoari za vodu su prazni, a za prijevoz vode koriste se cisterne. U nekim se pak mjestima voda smije koristiti samo za piće ili za nužne aktivnosti. U nekim dijelovima zemlje prinosi su pali za polovicu, prema procjenama poljoprivredne industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogođena je i mliječna industrija, a zbog neobične vrućine i nestašice stočne hrane krave daju i do 10 posto manje mlijeka.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo